Det var väl på tiden

Turismen kan föra med sig en del otyg på vissa platser. Exempelvis förstörda korallrev vid för oaktsam dykning och snorkling, nedskräpning, resursbrist (vatten, el mm), exploaterade stränder och områden, utnyttjad arbetskraft mm men när det gäller utrotade djur skulle jag vilja hävda att turismen ofta hjälper och inte stjälper.

Hellre uppleva vår djurvärld och skapa en attraktionskraft för djuren i levande tillstånd än att låta djuren gå till asiatiska mediciner eller troféer. Därför blev jag besviken och förvånad när jag tidigare i år läste att Indiens myndigheter stängt turismen till en rad tigerreservat. En liten del av mig är självisk eftersom jag vill åka dit då en av mina högsta drömmar är just att se tiger i naturlig miljö. Men jag tror samtidigt att Indiens myndigheter försöker att rädda tigern med fel medicin. Nu har jag inte insikt i exakt hur turismen i indiska tigerreservat har fungerat men i min värld ger turismen ändå pengar till att bevara tigerns naturliga miljö, insikt och förståelse för djurens behov, levebröd för många samt en närvaro som förhoppningsvis avskräcker de som inte har helt fredliga avsikter.

Glädjande är ändå att myndigheterna nu öppnat upp turismen till reservaten igen, om än kontrollerat. Jag tror att kan man skapa en eftertraktad turism men under kontrollerade former med bl a behörighetskrav och regler för guider och restriktioner gällande antal personer i reservaten samtidigt mm. Det har gjorts på många andra ställen i världen med framgång.

Läs mer om öppnandet av tigerreservaten

http://www.svd.se/resor/fritt-fram-for-tigerturism-i-indien_7630510.svd

Ps. Och du, gör som jag. Bli tigerfadder så bidrar du till bevarandet av våra största kattdjur och därmed visar att du hellre ser dem levande än nermalda eller på golvet.

http://www.wwf.se/insamlingsportal/fadderskap/tigerfadder/1493337-tiger-kampanjsida-illegal-djurhandel-2012

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s