Dubrovnik

Dubrovnik – Adriatiska havets pärla

Dubrovnik ligger vid Adriatiska havet i området som heter Dalmatien i Kroatien. Delar av Stari Grad, motsvarande Gamla stan, är från 1300 och 1400-talet och inte helt förvånande så är staden världsarvsklassad av UNESCO.

Staden ser ut som om den vore hämtad från en saga eller riddarfilm med sina murar, portar, kyrkotorn mm och har behållit sitt medeltida utseende trots att den blivit förstörd och återuppbyggd vid flera tillfällen. De som tittar på Game of thrones kommer att känna igen sig, bland annat finner du platsen för Kings Landing här.

IMG_2146

IMG_2116

Sevärdheter

Att gå på stadsmurarna tillhör en av de populäraste aktiviteterna. Härifrån har du en fin utsikt över staden, havet och gränderna.

IMG_2145

Stradun är Stari Grads huvudgata om kantas av butiker, caféer, barer och den ena sevärdheter efter den andra. Läs mer om Stradun och dess sevärdheter här.

wpid-img_20150508_080434.jpg

En vacker utsikt över hela staden och havet får du om du tar linbanan upp till berget som omsluter staden. Läs mer om den utflykten här.

IMG_2125

Hotell

Vi bodde lite utanför centrala Dubrovnik, på en halvö som heter Lapad. Hotellet, Grand Park, var ett medelstort hotell, helt ok. Fräscht och bra men inget exceptionellt. Det som var bra var läget vid havet. Stranden kanske inte den finaste men går du strandpromenaden bort finns flera stegar ner från klipporna i det klara vattnet.

Det går bussar löpande in till Pileporten och Stari Grad, en tur på ca 20 minuter. Vi promenerade in en dag till staden och det tog knappt en timme.

Mat och dryck

Typiskt för maten här är rökt skinka, starkt doftande ostar, grillat kött, nyfångad fisk och fisk- och skaldjursgrytor. Desserten rozata är typisk för Dubrovnik och är som en sorts brylépudding.

Rozata
Rozata

Kan tipsa om Buza som för ett glas vin, öl eller mousserande. Baren ligger på klipporna utanför stadsmuren och här kan du bada i havet och njuta av en alldeles underbar utsikt.

Restaurangen Panorama ligger på höjden vid slutstationen för linbanan. Fantastisk utsikt och underbart god mat.

Systerrestaurangen till Panorama ligger precis till höger utanför Pileporten och heter Nautika. Den kan jag också rekommendera varmt.

Praktiskt

Valutan är kroatiska kuna

Språket är kroatiska men du klarar dig fint på engelska

När åka? Vi var där i början på maj och det var perfekt! Sommarvärme och badvänlig! Tror att just högsommar kan bli lite för varmt att gå runt och sightseea inne i staden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s