Thailand

November. Den tråkigaste månaden på hela året. Innan kunde man ju alltid glädja sig åt sin egen födelsedag men nu när åren blivit så många så är inte ens det en ljusglimt i denna så mörka månad.

Så vad göra? Kura ihop sig i soffan och kolla på tv-serier? Mysigt. Men jag föredrar vårt senaste alternativ: ta vårt pick och pack och tillbringa större delen av månaden i Thailand. Min sambo påbörjade 1 november sin pappaledighet och jag tog några veckors semester som ett avslut på min mammaledighet och som en skön inledning på min tillbakagång till jobbet.

Resgänget var jag, min sambo Pelle, Johanna 19 år, Moa 4 år och Meja 1 år. Vi hade bokat första veckan i Krabi och sista dagarna i Bangkok. De två veckorna däremellan bokade och planerade vi på plats i Thailand.

Vi åkte reguljärt med Thai Airways ARN – Bangkok – Krabi vilket funkade bra.

Vi bodde första veckan på Pakasai hotel vid Ao Nang, den största och populäraste stranden i Krabi. Ao Nang ligger 22 km väster om Krabi stad. Det finns gott om plats på stranden och den är hyfsad men vi föredrag dess östra ände. Innanför en träportal ligger thaimassage-ställena på rad och de heter kort och gott Nr 1—Nr 30 eller vilket det högsta numret var. Här får du en timmes skön massage för 300 Baht eller kan få dina naglar målade medan du sitter på en stol i skuggan under träden. Stranden är lite finare här än utanför portalen så jag rekommenderar faktiskt att gå in och ta en plats hos något av massageställena och sen njuta av stranden som tillkommer. För att inte tala om ananas, melon och annat du blir bjuden på och trevligt sällskap.

Krabi är både en stad och ett område. Jag gillar verkligen det dramatiska naturlandskapet runt Krabi, med dess karaktäristiska kalkstensklippor.

Från Ao Nang tar man sig enkelt ut till andra stränder och öar med longtailbåtar som kör taxi. Du köper biljetter vid ett kontor på stranden och väntar sedan på din båt. Bland annat kan du åka till berömda Railay beach. Jättevackert läge men kanske något överreklamerad.

Vi hyrde en speed boat en heldag som tog oss runt till olika öar, stränder och snorkelställen. Dyrare förstås men med småbarn tyckte vi att det var smidigt att själv kunna bestämma rutt och när det var dags att åka hem.

I Krabi fick vi också uppleva Loy Krathong-festivalen som äger rum vid fullmåne i november runt om i Thailand. Det är ljusets festival som firas i slutet av regnperioden för att blidka vatten-andarna.  Det säljs pappersballonger att skriva en önskan på och sedan skicka upp i himlen eller fina blomsterarrangemang som man ska lägga i havet så att det följer med ut till havs. I samband med festivalen hålls dansuppvisningar och sånguppträdanden mm och man märker att det är en folkfest för thailändarna.

Sen styrde vi kosan mot Ko Lanta, eller svenskön som man snart kan kalla den. Det här är skandinavernas mecka. Vi bodde på ett hotell, Royal Lanta, ganska långt norrut på ön som vi tyckte mycket om. Hotellets omgivningar var fina, stranden var ok, de hade ett schysst spa och många restauranger runtom vid stranden. Koh Lanta var väldigt bekvämt på så vis. Det fanns ett stor utbud av enkla men ok restauranger, små butiker mm längs stranden och eftersom hotellet låg precis på stranden var det lätt för barnen att leka och bada. Koh Lanta passar bra för några dagars avkoppling men att tillbringa två veckor här skulle jag tycka vara för mycket och långtråkigt. Ön är ju trots allt inte så stor. Vi var här en vecka och det var nog tycker jag. Vi tog en dagsutflykt på elefantryggen vilket var ett trevligt avbrott. På södra sidan av ön ligger en nationalpark (tror jag att det var) med regnskog. Vi valde eco-alternativet när det gäller elefant-ridning, det fanns även andra aktörer som låg närmre hotellet men vi valde att åka till andra sidan ön för upplägget på den ekologiska kändes mycket bättre. Här i parken hade elefanterna det bra och turen uppskattades av hela familjen, även Meja som somnade av gungandet. Efter elefantturen fick man också gå till ett vattenfall och ta sig ett dopp vilket var uppfriskande.

Efter veckan i Koh Lanta var vi tvungna att säga adjö till Johanna som skulle tillbaka hem till skolan. När vi släppt av henne på Krabis flygplats fortsatte vi till en strand norr om Ao Nang som heter Tubkaek. Jag vet inte riktigt hur vi tänkte när vi bokade detta ställe. Det var jättefint hotell, bra service, lugnt och skönt. För ett smekmånadspar. Men för småbarnsfamiljen var detta inte riktigt rätt strand. Dyra lyxhotell med mest vuxna kärlekspar som gäster och fina restauranger som man helst inte vill ha med en kladdande ettåring på. Så vi åt mest på vårt eget hotells restaurang för det var trots allt den som var mest avslappnad.

Vi bodde på Anyavee Tubkaek Beach Resort Vilket var ett mycket schysst hotell som sagt med trevlig personal. Hotell bokade vi mestadels genom thailandsfakta.se som i sin tur länkar till r24.org. Det funkade väldigt bra för oss och vi har bara goda erfarenheter av hanterandet av bokningarna.

Här hyrde vi en longtail-båt en halvdag och åkte ut till närliggande öar, bland annat Hong. Longtail-båt är ett väldigt trevligt sett att åka sightseeing i.

Sol och bad i all ära men bäst var det nog när vi fick åka till Bangkok. In i det sista var vi lite oroliga på grund av översvämningarna som drabbat Bangkok precis innan vi lämnade Sverige. När vi nu väl kom till Bangkok kunde vi se att staden rustat för översvämningar med sandsäckar utanför butiker och restauranger och en del hade till och med murat. Vattennivån var dock på väg tillbaka och förutom högt vattenstånd i floden Chao Praya som flyter genom staden såg vi inget vatten inne i de centrala delarna. Jag älskar den här typen av städer. Kultur, dynamik, livlighet och atmosfär. Moa blev stormförtjust över de lila och rosa taxibilarna i staden! Det tog ett par dagar innan vi kom på hur vi bäst höll uppe humöret på barnen under både shopping och sightseeing. Vi gjorde en del ”måsten” som the Grand Palace med den lilla gröna Smaragdbuddhan, som är så helig och värdefull. Ännu bättre var nog ändå Wat Pho där du kan se den enorma liggande guldbuddhan. Den är verkligen imponerande.

För mig var ett besök på Chatuchak-marknaden ett måste. Den äger rum varje helg och du tar enklast taxi dit. Det är ett myller av smala gångar och butiker/stånd. Här kan du fynda det mesta och det är lätt att få spel eftersom du inte hinner gå igenom allt på en dag. Framförallt inte när sambon säger att nu får det vara nog.

Ett ställe som inte är riktligt lika jobbigt att besöka i värmen är Jim Thompson´s hus. En oas i det myllrande Bangkok. Jim Thompson var amerikan och jobbade för dåvarande CIA i Thailand under andra världskriget. Efter kriget flyttade han till Bangkok och det var han som fick silkesindustrin tillbaka på fötter. 1967 försvann han under en vandring i Malaysia och ingen har sett honom sedan dess. Konspirationsteorierna är förstås många och detta bidrar till mystiken och fascinationen över mannen och stället.

Är det någonstans man ska bo på lyxhotell så är det i Bangkok. För lika mycket som en natt på ett vanligt halvbra hotell i Stockholm får du här bo i riktig lyx. Vi bodde på Lebua at state tower. Kanske återigen inte det mest barnvänliga hotellet men det gick bra. Thailändarna verkar verkligen älska barn och mina döttrar blev vana vid att bli kramade, fotade och gullade med.

Jag måste ju bara tipsa om en butik som säljer siden i Bangkok, Anitas Silk. Hyllmetrar av vackra färgglada sidentyger. En fröjd för ögat! Här kan du köpa antingen metervara eller färdiga produkter av ex. sängkläder.

Tack Thailand för den här gången. I´ll be back!

En reaktion på ”Thailand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s