Cypern

Cypern – en tur med MiniLand och världsarv

Vi i familjen hade en jättemysig vecka på Cypern nu i oktober. Det var varmt, ca 25 grader om dagarna. På kvällarna blev det lite kyligare, då behövdes en varm kofta. Vi bodde i Ayia Napa på Vings familjehotell Sunwing Sandy Bay  . Ett bra hotell för familjen men något för slitna och enkla rum. Vi hade en tvårumslägenhet FAMILY med balkong och i mitt tycke så var rummet/lägenhet något för liten och inte så inbjudande för att ”hänga i” en längre stund med familjen. Men vi var ändå bara där för att sova och en stund på eftermiddagen för att byta om till middagen. Det finns, vad det verkar, helt nybyggda lägenheter på området som ser jättefina ut, de kallas Royal family suite tror jag. Vill man umgås mer i lägenheten kan de kanske vara ett bättre alternativ.

De flesta dagar höll vi till vid antingen poolen, Nissi beach eller MiniLand. Nissi beach skrev jag om redan i mitt förra inlägg. En jättefin strand! Underbart klart vatten som går att mäta sig vid de mest tropiska stränder! Såg att Nissi beach ibland kallas the Youth beach för att så många ungdomar hänger där. Nja, så många ungdomar vet jag inte om det var. Jag skulle nog snarare kalla Nissi ”The Russian beach” för var det något folkslag som dominerade där så var det ryssar.

IMG_9143 Nissi beach

IMG_9206 Meja med hibiscus-blomma på Nissi beach

Till Nissi beach tar man sig enkelt genom en gångväg längs stranden, kan vara ca 700 meter dit från Sunwing-hotellet.

IMG_9137 gångpromenaden längs stranden

När det gäller pooler så finns det flera på hotellområdet. Bra barnpooler och en stor pool som vi också badade i med barnen. Sen finns det pensionärspoolen som vi kallade den, för runt den var det bara pensionärer eller vuxna utan barn. Det var den poolen som man simmade längder i, gärna med badmössa.

IMG_9135

Vi var lite sugna på Vings utflykter bland annat den som skulle gå till norra turkiska delen samt den som heter Cyperns pärlor och innefattade Troodosbergen och ett vintillverkningsbesök. Nu är våra barn ganska härdade när det gäller bilresor och att få hänga med på både det ena och det andra men det kändes ändå ganska risky att ha en 3- och en 6-åring som ska sitta helt tysta i bussen för att guiden ska få sin stämma hörd, plus att rundturen upp i bergen kan bli lite slingrig och jag vill ju inte behöva stanna bussen för att jag och mina barn behöver frisk luft med jämna mellanrum. Nä, efter mycket fundering så frågade jag i receptionen om de inte visst någon guide som körde privata turer. Då dök Michalis namn upp. Han är gift med inköpsansvarig på hotellet. Han ville ha 300 euro för en heldag och visst tyckte vi att det var dyrt men slog i alla fall till på det. Jag funderade lite kvällen innan på hur han skulle lösa det här med bilbarnstolar och utrymme i bilen eftersom vi ju var två barn och två vuxna. Men han har väl en van-liknande bil eller ngt tänkte jag, eller så får vi väl klämma ihop oss helt enkelt. Morgonen därpå vid 9 när vi möter upp Michalis i receptionen och han visar oss ut till bilen får vi svaret. Där står en vit Mercedes-limo! Flott ska det va, sa vi och hoppade in! 🙂

IMG_9176 Moa och Pelle framför limon

Vi hade berättat att vi var intresserade av Trodoosbergen och bland annat de bysantiska kyrkor med originalmålningar från medeltiden som finns där. Så Michalis tog oss först till den lilla mysiga kyrkan Panagia Asinou. Kyrkan är upptagen på UNESCOs världsarvslista och har mycket fina originalmålningar från 1100-1600-talet.  Fotografering inne i kyrkan är förbjuden, så bilderna är på exteriören . Bredvid kyrkan står ett stort eukalyptus-träd och här finns också mandelträd, vilket var kul att visa barnen.

IMG_9164

IMG_9166

Nästa kyrka är en av de mest kända på ön och heter Agios Nikolaus tis Stegis, eller St Nikolaus on the roof på engelska. Den är också världsarvsskyddad och har fått sitt namn av sina två tak. Imponerande målningar från 1100-talet här också, bland annat en som skildrar Jesu intåg i Jerusalem.

IMG_9175 IMG_9167

IMG_9173 Meja och Michalis på bänk utanför Agios Nikolaus tis Stegis

Efteråt körde vi upp på Cyperns högsta berg, Olympus 1921 möh och fick en fin utsikt över både bergsområdet och militäranläggningen som ligger där…Området här runt Olympos ligger flera semesterbyar dit cyprioterna själva kommer för att vandra och njuta av naturen på sommaren. Här ligger också Cyperns enda skidspår, som öppnar på vintern om det snöar. Men det håller Michalis sig borta ifrån sade han, det är så otroligt mycket folk där då.

En av de populära semesterorterna i bergen är Platres, där det ligger ett gammalt kloster i närheten av ett fint vattenfall.

IMG_9182

Vi hann också med ett stopp i vinbyn Omodos som ligger i området bland vinodlingarna på Trodoosbergens sluttningar. Här står druvplantorna nödvändigtvis inte i prydliga rader som i Frankrike, Tyskland mm utan lite huller om buller och samsas gärna med olivträd.

IMG_9189

Michalis och hans vita limo servade oss väl denna dag och vi lärde känna denna biltokiga man. Michalis äger inte bara en vit Mercedes-limousine, utan två. Vi åkte i den gamla, årsmodell 2000. Han har en 07:a också, och en gammal öppen Bentley från tidigt 1900-tal som han pratade sig mycket varm om. Michalis är mycket mån om sina bilar och sköter dem med perfektion och de är mycket populära för bröllop på ön

En kväll senare träffar vi faktiskt Michalis när han åker runt i sin Bentley i Ayia Napa. Då har han precis hyrt ut bilen för ett bröllop och visar oss stolt hans ögonsten.

IMG_9217

Ett restaurangtips har jag också! Restaurang De Medici som ligger på Nissi Avenue 29, knappt en kilometer från hotellet. En fin italienare med underbar mat, bra service och trevlig atmosfär! Vi gick dit två gånger för jag ville bara ha deras chokladdessert, Chocolate souflé tror jag den kallades. Som en chokladfondant typ och bara helt underbar!

Cypern ligger ju väldigt nära Mellanöstern, det nästan så långt österut du kan komma i Medelhavet. Här växter citronträd, persikoträd, mandelträd, olivträd mm och här pratar man grekiska men med  en cypriotisk accent som ibland kan vara lite svår att förstå för greker. På den norra, turkiska delen pratar man förstås turkiska. Det är ett torrt och lite kargt landskap som påminde mig en hel del om Kreta, vilket ju inte är så konstigt eftersom öarna ligger nära varandra. Cypern är ett bra alternativ för att få värme och sol på hösten! Vi är nöjda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s