Karibien – Aruba, Bonaire och Curacao

Aruba, Bonaire och Curacao kallas också ABC-öarna och var en del av det som förut hette Nederländska Antillerna. Flera av öarna i fd Nederlänska Antillerna är nu autonoma länder i kungadömet Nederländerna och några öar är upptagna som självstyrande kommuner. Holländska influenser ser du överallt, framförallt så pratas här holländska och på restauranger och barer mm jobbar många unga holländare.

Mellan öarna går det små flygplan och turen tar ca 30 minuter så du kan lätt hinna med alla tre öarna på två veckor som vi gjorde.

Bonaire Express tog oss mellan öarna
Bonaire Express tog oss mellan öarna

De tre öarna har väldigt olika karaktär. Vi startade på ön Bonaire.

Bonaire åker du till för att dyka. Här är det lite kargare kust och inte lika många sandstränder att ligga på som på ex Aruba. Du hyr en bil, hyr ett par tuber och annan dykutrustning och beger dig runt ön med en karta som märker ut alla bra dykplatser. Sen är det bara att hoppa i och njuta av bra dykvatten. Tuberna fyller du på på någon av tankstationerna längs vägen. Dykningen är bra och det som du ser här som är lite speciellt är den stora fisken tarpon.

Vi bodde på Buddy Dive Resort som också erbjuder turer ut med båt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Fjärde dagen åkte vi vidare till Aruba där vi stannade i tre dagar. Aruba är smekmånadsön nr 1 och med sitt lugn passar den också småbarnsfamiljer. Vackra stränder, palmer och vänligt folk. Vi bodde på Amsterdam Manor  som jag vet att ngn av charterbolagen har i sitt utbud. Hotellet ligger vid den fina stranden Eagle beach.

Rum - Amsterdam Manor
Rum – Amsterdam Manor
Utsikt från hotellet Amsterdam Manor
Utsikt från hotellet Amsterdam Manor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Middag vid stranden med live musik och vågorna som sköljde in över fötterna
Middag vid stranden med live musik och vågorna som sköljde in över fötterna

Aruba är en mycket liten ö så om man vet med sig att man lätt blir rastlös och inte vill sola och bada hela dagarna i två veckor kan det vara en bra idé att kombinera med en annan ö. Under vår korta vistelse på ön besökte vi bland annat en aloe vera-plantage där de också gjorde hudvårdsprodukter. Jättekul att se aloe-plantagerna och hur man gör produkterna. Och bra var dem! Vi köpte med oss en hel del hem. Huvudstaden Oranjestad är också en trevlig utflykt och avbrott från badandet men är inte lika bedårande som Willemstad (huvudstaden på Curacao).

aloe vera-plantage
aloe vera-plantage

 

Curacao är den största ön av de tre och är den ön som bjuder på mest landaktiviteter om man tröttnar på sol och bad. Här var vi en vecka totalt och bodde på Lions Dive Resort. Från hotellet hade vi fin vy över vattnet och kryssningsbåtarna som åkte förbi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Utflykter var bland annat följande:

Sea Aquarium

Här har du möjlighet att simma med delfiner, få en puss på kinden av ett sjölejon och även träffa flamingo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Curacao-likörtillverkning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Örtagården Den Paradena.

En mycket trevlig utflykt om du är intresserad av växter och örtmedicin. Skapades av Dinah Veeris och när vi var där fick vi en rundtur av hennes son som invigde oss i örternas magiska egenskaper.

Dinah har en egen hemsida också men den är på holländska

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Willemstad

Curacaos huvudstad är bara för läcker! Husfärgerna är fantastiska, jag låter bilderna nedan tala för sig själva.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vill ni äta fint en kväll kan ni bege er till Bistro le Clochard som är en typisk fransk restaurang med fin utsikt över vattnet, de vackra husen och pråmarna som åker in och ut från staden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hyra bil

En dag hyrde vi bil, skaffade oss en karta och åkte runt och tittade på ön. Ön är mycket större än Aruba och Bonaire men du åker lätt runt den på en dag. Vi hittade bland annat en fantastisk utsiktsplats och den här öde stranden där vi fick vara alldeles själva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s