Öluff i Grekland del 1 – Santorini

Nu har vi varit i Grekland i fem dagar och befinner oss i skrivande stund på största ön i ögruppen Kykladerna, Naxos. Eller Nachos som min 7-åriga dotter envisas med att säga. Men vi började vår resa på Santorini, som ligger längre söderut i samma ögrupp. Dagens Santorini har bildats efter miljontals år av vulkanisk aktivitet. Västra sidan är insidan av en krater som delvis ligger under havsnivån. På den sidan bor du om du värdesätter fina vyer, solnedgången och de pittoreska byarna framför närheten till stranden. För på östra sdan ligger de fina stränderna. Vi bodde i byn Megalochori på västra sidan och därifrån tog det bara ca 15 min med taxi till östra stränderna Perissa och Perivolos vilket vi tyckte var helt ok. Att kunna se den majestätiska solnedgången från hotellet eller grannrestaurangen var obetalbart. För det är delvis för vyerna och solnedgångarna som Santorini är berömt. De flesta åker till lilla byn Oia ( uttalas Ia) för att skåda den men jag hörde flera likna det nästan vid ett spektakel då det är så fullt med folk just vid skymning. Vi valde att åka dit mitt på dagen istället, gick runt och tittade, åt glass och lunch och sen var vi nöjda och åkte tillbaka till hotellet så barnen fick sin beskärda del av poolbadande. Mysig och romantisk är Oia men också något turistig. Och dyrt förstås. Här ligger gallerier och exklusiva boutiquer på rad längs gågatan högst upp på sluttningen. Jättefin utsikt mot Egeiska havet och de vita husen på sluttningen.Poolerna på hotellen är i storleken enmanspool/ dusch, får ladda upp en bild på den minsta vi såg när vi kommer hem då den togs med systemkameran. Håll till godo med mobilbilder så länge.

image

image

image

Valde stranden Perivolos efter rekommendation från Thanos, ägaren till hotellet Grand View som vi bodde på. Stranden är gråsvart vilket ser coolt ut men det gör också att den blir stekhet i solen. Flipflops rekommenderas ner till vattnet. Här blir det också vråldjupt efter bara ett par meter ut i vattnet så speciellt barnvänlig är stranden kanske inte. Men lugnare och finare än Kamari och Perissa enligt Thanos. Solstolar fås genom att välja en restaurang som du äter eller dricker vid i utbyte mot stolarna. Vi valde L’Opera di Costa som hade riktigt god hemmagjord sangria.

image

Och avslutningsvis några bilder från vårt hotell och solnedgången. Vackert, inte sant?

image

image

image

image

Just det ja! Finanskrisen i Grekland. Märker inte vi så mycket av mer än att grekerna själva är bekymrade och ett par restauranger föredragit kontanter. So far so good, alltså. Hoppas det läget håller i sig och att det ordnar sig för alla de greker som har och får det tufft framåt.


4 reaktioner på ”Öluff i Grekland del 1 – Santorini

  1. Santorini, en av de öar jag inte besökte under mina 25 Greklandsår. Fantastiska bilder som gör att mitt Greklandssug sätter in.
    Nu hoppas jag att Greklandsdramat löser sig i morgon så att alla greker kan börja tänka på en framtid. Om än jobbig som tusan.

    1. Ja Steve, jobbigt blir det nog för dem. Folket här ute på öarna verkar ändå välmående och vi ser verkligen inget av den opposition och bankköande som det rapporterats om på fastlandet. Vi får se sen hur det är när vi kommer till Aten.

    1. Ja, det är verkligen vitt. Och jättefint! 🙂
      Får inte riktigt kläm på läget just nu. Ena stunden verkar en överenskommelse vara nådd men andra stunden är det fortfarande stökigt. Och även om det blir en överenskommelse så väntar ett tufft åtgärdspaket för grekerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s