Resetrender 2014

Så reser vi svenskar 2014.

Igår var jag på Resias pressfrukost där de presenterade det de kallar Resiabarometern 2014, en undersökning om svenskarnas resvanor. De tittar på och försöker besvara frågor som: Vart åker vi helst och när och varför? Och vilka är de hetaste resmålen?

Fyra resetrender

1. Jakten på genuina upplevelser

En tydlig trend i resandet är att fokus på upplevelsen flyttas från vart till hur. Det är alltså viktigare vad vi gör under resan och de upplevelser och minnen vi får, inte vart vi åker. Vi vill ha mer genuina och äkta upplevelser, komma närmare landets kultur och kök och komma bort från turiststråken. Detta är en intressant trend tycker jag. Det innebär att vi inte bara reser för att få sol och bad och avkoppling utan något än mer bestående. Vi vill ha mer.

Detta visas också i att vi som svenskar lägger mer och mer pengar på våra resor och ofta är väldigt pålästa och har stor kunskap om våra resmål.

En utmaning för reseindustrin i det här kan bli att hitta flexibla och kundunika resekoncept samtidigt som de ska vara väl paketerade och lättillgängliga. För även om vi vill ha äventyr ska det vara lätt att ta sig dit och bekvämt.

Så vad lägger vi då slantarna på när vi reser?

1. Mat, dryck och utflykter

2. Vila och rekreation

3. Kulturupplevelser

4. Shopping

5. Sportarrangemang och träning

 

2. Drömresan, en fråga om mat

Svenskarnas matintresse är enormt och intresset bara växer. Detta avspeglar sig också i resandet. 83 % av alla svenskar säger att det man helst lägger sina pengar på under en resa är mat och dryck dvs restaurangbesök. Majoriteten säger att den bästa matupplevelsen handlar om att ta del av landets matkultur och få uppleva nya smaker och det är också viktigt att äta i en mysig och genuin miljö.

Svenskarnas definition av en bra matupplevelse på resan

1. Att ta del av landets matkultur och uppleva nya smaker

2. Att äta i en mysig och genuin miljö

3. Att hitta restauranger utanför turiststråken

4. Att äta på ett hotell med bra All inclusive-koncept

5. Att hitta barnanpassade restauranger

 

3. Resan som digital detox

Användningen av sociala medier som facebook och instagram, för att dela med sig av sin reseupplevelse, ökar fortfarande. Men det finns också en ny trend som går åt motsatt håll. Där blir resan ett avbrott från vårt annars så uppkopplade liv. Vi väljer att vara nedkopplade för att stanna upp och bara vara. Enligt undersökningen har 41 % av alla svenskar under det senaste året tagit ett medvetet val att vara helt nedkopplade från internet och mejl under sin resa. 19 % säger att de inte gjort det men kan tänka sig att göra det under kommande år.

 

4. Packat och klart – i handbagaget

Vi blir mer och mer experter på att resa med handbagage som enda packning. Resan blir billigare, snabbare och enklare.

Enligt undersökningen uppger 46 % av respondenterna att tillgängligheten är den viktigaste anledningen till att testa ett nytt resmål. Utbudet av resmål ökar hela tiden, både genom chartern men framförallt genom att vi nu kan ta oss till många nya destinationer med lågprisflygen.

Svenskarnas definition av vad som gör att man testar ett nytt resmål

1. Att det är lätt och smidigt att ta sig dit

2. Att resmålet är exotiskt och spännande

3. Att resmålet är extra prisvärt

4. Att jag har fått rekommendationer från vänner och bekanta

5. Att jag skulle resa till ett ställe där inte så många har varit

6. Att resmålet varit platsen för en känd film eller litterär gestaltning

 

Vart åker vi helst?

Kanarieöarna är fortfarande det resmål flest svenskar åker till och ökar till och med, möjligen på grund av osäkerheten på konkurrerande resmål som Egypten. Egypten tappar stort och lär inte återhämta sig under 2014. Tvåa efter Kanarieöarna är Thailand men även Thailand tappar något. Däremot ökar både Dubai och Mexiko starkt. Naturligtvis ses en viss VM-effekt på Rio och OS-effekt på Sotji i Ryssland. På sommaren dominerar Mallorca med Turkiet som tvåa. Grekland trea.

USA har blivit mer attraktivt senaste åren och ökningen fortsätter även under 2014 även om takten mattas av något. Fortfarande är det New York om lockar mest men också Florida. London fortsätter att öka troligen p g a av kronans värde gentemot pundet. Helt plötsligt är inte England lika dyrt längre.

 

Se Resiabarometern i sin helhet som pdf Resiabarometern_2014

Om Resiabarometern
Resiabarometern är en återkommande trendrapport om svenskarnas resvanor, sammanställd av Resia. Sedan 2006 har Resia satt samman och analyserat bokningsstatistik för resor inom, flyg, charter, kryssningar och paketresor som tillsammans med en undersökning från TNS SIFO och intervjuer med kunder, säljare och andra branschaktörer bildar underlag för rapporten Resiabarometern. Undersökningen från TNS SIFO genomfördes i oktober 2013, och bokningssatistiken avser resor som genomförs under 2014. Resiabarometern 2014 baseras på ett unikt samarbete mellan Swedish Institute for Innovative Retailing, SIIR, och Resia. SIIR är ett forskningsinstitut vid Högskolan i Borås.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s