Moseldalen – en frisk vinodyssé

Sommaren 2005. Vi hade precis köpt en ny schysst bil och ville åka iväg en vecka. Pelle är väldigt förtjust i viner och jag i att resa så vi beslöt oss för att åka ner till Moseldalen i sydvästra Tyskland. Mosel är floden Rhens längsta biflod och har gynnsamma sluttningar för vinodling. Detta populära vindistrikt gränsar till Alsace i Frankrike som likt Mosel domineras av sina vita Riesling-viner.

Moselfloden ringlar sig fram mitt emellan vinodlingarna och små trevliga byar med små gasthäuser och vinhus. Många cyklar mellan byarna men vi var bilburna.  Här finns byar som Trier som är Tysklands äldsta stad, Koblenz, Cochem mfl men också många mycket mindre samhällen som lever på sin vintillverkning. I Trier föddes också Karl Marx, huset finns kvar att titta på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUtanför Karl Marx födelsehus i Trier

I närheten av moseldalen hittar du också Burg Eltz, ett majestätiskt medeltidsslott som ligger på en bergsklippa mitt i en dal. Ser helt otroligt ut och är ett mycket vackert slott. Slottet är i samma familjs ägo som en gång byggde det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABurg Eltz

Tips på boende:

Vi stannade bodde bland annat i Hatzenport på Weinhaus Ibald. Enkla rum men mysigt läge och goda viner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAWeinhaus Ibald, Hatzenport. Framsidan och utsikt från baksidan.

Ett mysigt och speciellt hotell hittade vi i Bernkastel-Kues. Ett sagoinspirerat hotell, Märchenhotel, där du kan bo i rum med namn som Rapunsel, Snövit, Gulliver och Snödrottningen. De har också spa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABernkastel-Kues

Tips på vingårdar:

Vi hade kollat ut ett par gårdar innan vi åkte dit och var ute efter vinproducenter med liten produktion och som satsar på kvalitet.

Mönchhof i Ürzig. Goda viner till rimliga priser.

Karlsmühle. Här tog vi också lunch under vinrankorna på uteserveringen. Ligger mysigt vid ett gammalt vattenhjul.  Lite dyrare men mycket goda viner.

Dr. Loosen är en större producent men som gör riktigt goda viner. Du hittar dem i Bernkastel.

Dit och hem

På väg ner till Moseldalen stannade vi bland annat i lilla samhället Bad Iburg och bodde på ett Gasthaus som heter Fischer-Eymann. Mycket trevligt!

Ta chansen att bo på ett riktigt slott! Vi hittade ett slottshotell Weilburg i samhället Weilburg/Lahn. Rummen är inte typiska slottinredda rum med himmelsängar men det var fin utsikt över staden från rummet och priserna överkomliga. Slottet ligger majestätiskt på en höjd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAÖverst: slottet i Weilburg. Underst: Utsikten från slotthotellets rum.

Läs mer om Moseldalen på länkarna nedan. Vi hade också med oss flera vinlexikon där vi kollade ut vilka gårdar vi ville besöka.

http://www.moseldalen.nu/
http://www.moseldalen.com/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s