Inspirerande reselitteratur

Det finns många böcker som tar med dig över hela världen och ger inspiration inför kommande val av resa. Jag älskar att sitta och bläddra i sådana böcker och slår alltid till på någon ny på bokrean varje år.

Här ger jag några tips på några sådana böcker!

Oförglömliga Upplevelser i världen

Av Steve Watkins och Clare Jones

Det finns en hel serie av böckerna som heter Oförglömliga xxxx i världen. Den jag har heter Oförglömliga upplevelser i världen och innehåller allt från att åka hundspann i Sverige och äventyr i Himalaya till att spela i Las Vegas och leva livet som krigare i Mongoliet. Detta är en ren inspirationsbok för det tillhör endast en liten faktaruta om varje upplevelse. Den tipsar mer om platser och enstaka upplevelser, inte hela reseupplägg.

Världen som resmål

Av John Man, Chris Schüler, Geoffrey Roy, Nigel Rodgers, Mary-Ann Gallagher

Här har man fokuserat på platser som de säger man måste se under sin livstid. T ex Grand Canyon, Patagonien, Australien, Transsibiriska järnvägen, Kyoto, Indien, Amazonas, Egypten och Nilen mm. Klassiska resmål med anrik historia eller vacker natur.

Resor  – Rätt tid rätt plats

Av Craig Doyle
Reseförlaget 1 Klass

Detta är nog min favorit. Häri kryllar det av resmål och förslag på reseupplägg! Resmålen har delats in efter när det är som bäst att besöka det d.v.s. under vilken kalendermånad och dessutom indelade efter vilken typ av resa ex aktiva resor, familjeresor, lyx och romantik mm.

501 fantastiska resmål

Den här boken presenterar platser värda att se, inte förslag på resor. Men många sådana! Jag brukar använda den till att få tips på sevärdheter när jag valt ett resmål.

The Travel book – En resa genom varje land i hela världen

Lonely Planet

Här har Lonely Planet gjort en sammanställning av världens alla länder. Varje land presenteras med bilder, karta och följande rubriker: Bästa tid att besöka landet, Måsten, Kännetecken, Genväg till landets själ, Standardfras och Att förvånas över, samt lite fakta om landet. Så här presenteras Sverige för att ge ett exempel:

Bästa tid att besöka landet:
sent i maj till sena juli om du vill ha solsken, december till mars om du vill åka skidor

Måsten:
Driva runt i Stockholm och dess skärgård med båt
Åka skidor
Ta en promenad i den historiska staden Lund
Dra fördel av allemansrätten
Utforska ruinerna i Visby
Titta på glaskonsten i glasriket

Genväg till landets själ:
Läs Charlotte Rosen Svenssons Culture shock! Sweden
Lyssna på ABBA, Roxette or Ace of Base om du gillar sånt. Eller ge the Hives, Millencolin eller samisk folkmusik sk jojk en chans.
Ät massor av fisk och den överallt förekommande potatisen, köttbullar, Janssons frestelse, surströmming osv.
Drick kaffe, vilket svenskarna älskar och tillagar förvånansvärt skickligt även om de älskar sin aquavit och öl ännu mer. Prova Absolut Vodka och ölsorterna Pripps och Spendrups.

Standardfras:
Jättebra!

Kännetecken:
vackra blondiner av båda könen, Saab- och Volvobilar, billiga men obyggbara möbler, ABBA, vikingarna, tennisspelare, köttbullar och snaps, sexuellt frigjorda socialister, Ericsson, skidåkning

Att förvånas över:
Alla svenskar är inte blonda; Sverige är inte helt täckt av snö under vintern; alkohol kan bara köpas genom Systembolaget och under sommaren är det tillräckligt varmt för att bada.


2 reaktioner på ”Inspirerande reselitteratur

 1. Hej!

  Vilka bra tips! Jag älskar att läsa böcker om resor och bli inspirerad:) Jag blev väldigt intresserad av ”Oförglömliga upplevelser i världen”.

  Tack för bra tips och jag önskar dig en fin söndag 🙂

  Mvh,
  Maja

  1. Kul Maja! Ja, oförglömliga upplevelser i världen rekommenderar jag varmt. Jag har tyvärr inte de övriga i samma serie men jag är övertygad om att dem är lika bra. Hoppas att du också haft en skön söndag! //Marina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s