Japan – körsbärsblommornas och motsägelsernas rike. Del 2.

Åkte morgontåget från Kyoto till Himeji. I staden Himeji ligger en borg som heter Himeji-jo, också känd under namnet Vita hägern. Vita hägern skådas på min header-bild i bloggen. Det är en av Japans 12 kvarvarande feodalslott och tronar sig på en höjd med utsikt över staden. Slottet är mycket vackert, helt i vitt med svart tak och omringat av blommande körsbärsträd. Vi gick en rundtur i slottet med tusen japaner så det tog en tid att knöka sig fram mellan de olika våningarna.

Körsbärsblomning nedanför Himeji-jo

Dagen därpå efter frukost checkade vi ut och begav oss återigen till stationen. Vi gick förbi en butik med en massa skönhetsprodukter för att köpa schampo och balsam. Tog typ 10 minuter att lista ut vad som var schampo och vilket som var balsam och lika länge för att leta efter duschtvål som vi inte hittade. Sen började en lång tågresa med många byten. Himeji-Osaka-Shin Imamya-Otamachi-Koya-san. Sista sträckan åkte vi cable car upp till berget som kallas Koya-san.

På väg till Koya-san-berget

I detta område ligger 123 buddistiska tempel inom Shingonrörelsen. En gång i tiden fanns här runt 1000 tempel varav det första anlades här på 800-talet. Berget är heligt för buddisterna. När vi anlände började det singla ner snöflingor från himlen! Inte konstigt att vi frös så! Vi bodde på ett tempel som heter Sekishoin och detta var vårt dyraste boende hittills, nästan 19 000 yen per natt (ca 1 100 SEK).

Sekishoin-templet

Vi fick ett fint rum med egen dusch och toalett. En del var sovdelen med utlagda futonmadrasser och filtar och en annan del var sällskapsdel med ett lågt bord med värmeslingor under samt skjutdörrar och fönster ut mot innegården. Vi värmde oss under bordet och framför värmeelementen och gick 17.30 till ett dukat middagsbord iförd våra gröna overaller som tillhandahållits. Eftersom vi är i ett buddisttempel serverades en vegetarisk måltid, och otroligt god!

Gick upp tidigt för att vara med vid böneceremonin kl. 06.30. Den gick inte riktigt till som jag väntat. Medans tre munkar satt och reciterade mantran satt en annan och pratade med alla japanerna som fyllde lokalen. Han ropade upp namn och delade ut papper till de flesta av japanerna och sen var det dags för alla att gå runt till de olika altarna. Samma munk förklarade senare att de namnen han ropade upp var namn på döda släktingar som de bad för.

Efter bönestunden fick vi allihop frukost bestående av misosoppa, tofu, rivna rotfrukter, ris och riste mm. Sen var det dags för sightseeing och då behövdes fyra lager tröjor för det var runt noll grader. Vi började med en tur till Kongobu-ji, Koya-sans huvudtempel, och det var här som mycket började en gång i tiden. Första munken hade sin utbildning här till exempel. Vi fick se rum med jättefina målningar på tranor, blommor och de hade även Japans största stenträdgård.

Kongobu-jis stenträdgård

Efter middagen tog vi en promenad igenom en fridfull kyrkogård, Okunin, upp till Kobo mausoleum och Hall of lanterns. En trevlig och trivsam promenad för både kyrkogården och lanternorna var så betagande och vackra.

Okunin-kyrkogården

Efter ett par dagar lämnade vi Koya-san och begav oss till Nara. På vägen gjorde vi ett stopp i Iga-ueno och deras Ninjamuseum. Ninjamuséet var kul men lite upplagt för barn kanske, i alla fall showen de hade. Man fick se deras olika vapen och tekniker och hur de använde meteorologi, astronomi och hur de undvek att äta kött och annan mat som kan avge lukt.

Nara är en trevlig stad. Här finns en park, Naraparken, med hjortar som är helt orädda för människor. En bidragande faktor var säkert att folk köpte ett slags runda kex och matade hjortarna med.

Naraparken

I Nara-parken ligger också Todaji-templet som är ett av Japans kändaste tempel, p g a den stora bronsbuddhan Vairocana. Den gjöts redan år 752, ca 40 år efter det att Nara bildades och utropades till huvudstad. Så buddhan har onekligen varit med om en del. Förlorat huvudet i en jordbävning och fått händer smältna i bränder mm men hela tiden blivit rekonstruerad. Todajis stora buddahall är enligt guideboken världens största träbyggnad, vilket kanske är nödvändigt för att hysa världens största bronsstaty?

Från Nara åkte vi vidare mot Kanazawa, där vi stannade tre nätter. Vi bodde på hotell Apa. Litet rum men fräscht. Gick en runda på stan, som visade sig vara bra mycket större än vad vi trott. På kvällen blev vi sugna på sushi och valde en restaurang som inte hade engelsk meny eller bilder på sushin och dessutom personal som inte kunde någon engelska. En utmaning men värt ett försök. Vi försökte beställa på japanska med hjälp av guidebok och ordbok men det gick nog inte så bra för Pelle beställde in en 12-bitars sushi och fick in fyra bitar varav två var tonfisk så det var ju i alla fall rätt. Och jag fick min vegetariska sushi men 20 bitar istället för 9 som jag beställde. Dessutom var hälften av mina oätliga då rullarna hade en parfymerad smak som vi inte kunde identifiera men Pelle tyckte den påminde om tvättmedel. Så fortfarande hungriga går vi till Starbucks för te och latte och en brownie…

Nästa dag var museum-dag. Började med två stycken, Ishikawa Prefectural Museum of Art och Ishikawa Prefectural Museum for traditional Products and craft varav den sistnämnda var bäst. Där fick vi bland annat se en gammal dam göra washi, japanskt papper. På väg tillbaka gick vi igenom den kända parken Kenroku-en. Käkade lunch på ett annat museum, 21st Century of Contemporary Art. Sen tog vi en promenad genom de gamla samurajkvarteren och gjorde ett besök i ett av husen, Nomura family house som hade en jättefin innegård. Finns inte så många samurajhus kvar men de gula murarna som omgärdar de är i stort sett intakta.

Fd shogunresidens

Nästa dag gick vi återigen till Kenroku-en, den stora parken/trädgården mitt i stan. Vi upplevde den som ännu finare idag, säkert för att det inte var samma ström av folk en måndag förmiddag.

Kenroku-en

Promenerade sen in i geishakvarteren, en mysig stadsdel med typiska geishahus med trägaller mm. Tog en fika på ett av områdets många tehus.

Efter Kanazawa var det dags att återvända till Tokyo. Väl i Tokyo tog vi tunnelbanan till Ueno och hotell Parkside där vi fick ett rum med utsikt över Uenoparken och staden.

Hittade en restaurang i närheten av hotellet som heter Arabian rock, som körde det arabiska temat helt och hållet med gångar och små krypin, organzatyger och rasslande kläder. Förutom när det gäller maten då. Som vegetarian fick jag välja mellan sallad och pizza Margerita. Avslutade kvällen med en drink i hotellets bar högst upp på hotellet.

Shoppingdag nästa! Först Asakusa med bland annat Kitchenware-gatan där vi handlade sojaskålar och två japanska knivar. Fortsatte shoppingorgien med att åka till Ometesando, den fina shoppinggatan. Men vårt mål var inte de flashiga affärerna utan hantverksbutiken, Oriental bazaar, ett stort komplex mitt på Omotesando. Vi hittade presenter till nära och kära men dagen efter återvände vi för att slå till på en japansk kalligrafi-tavla vi siktat in oss på.

Väl tillbaka i Tokyo var det ju också dags för den internationella kyudotävlingen. Den ägde rum i stadens stora budoarena, Nippon Budokan, som var ett mindre Globen. Det var sååå mycket folk och självaste prinsessan var på plats! De hade uppvisning i japansk dans, trummor och bambuflöjt, samt två olika bågskyttetekniker innan kyudoskjutningen tog vid.

Vi passade också på att möta upp svenska kyudo-teamet på plats när de tränade i en dojo i Yoyogi-parken. Vilken dojo! Vilken känsla det måste vara att skjuta på ett sådant ställe!

Dojo i Yoyogi-parken

Naturligtvis skulle jag också passa på att shoppa kyudo-utrustning när jag väl var i Japan. På väg till Japans bästa kyudo-shop stötte vi på en japansk herre på 66 år som blev imponerad när jag berättade att jag utövade deras nationalsport. Han följde därför med oss hela vägen till butiken och ville fotas med oss och gav oss sitt visitkort. Gick därifrån 2300 yen fattigare men med nya kyudokläder och utrustning.

Sådär ja! Det var Japan! Jag avslutar med ett restaurangtips i Tokyo, resplan och tips på grejer du kan köpa med dig hem.

Restaurangtips Tokyo:

Tempurarestaurang i Ginza: Tenmaru
Aoto, Katsushika, Tokyo Prefecture, Japan

Jag beställde sparris, svamp, sötpotatis och sojabönor. Först ska man doppa biten i lite salt som man häller upp i ett litet fat. Sen ner med matbiten i en skål med tempurasås. Jättegott!

Resplan

Tid för resan 28/3-15/4

Dag 1-3              Tokyo
Dag 3-6              Kyoto
Dag 7-8              Himeji
Dag 8-10            Koya-san
Dag 10-11          Nara
Dag 11-14          Kanazawa
Dag 15-19          Tokyo

Fysiska resminnen med hem

Amuletter
Lokalt designade smycken
Handgjort papper
Sakeglas
Burberry-väska (mkt billigare än i Sverige)
Sony videokamera (mycket billigare än i Sverige)
Knivar
sojaskålar
Kläder
Kalligrafitavla med ordet Lycka


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s