Ett besök i Rom – den eviga staden, är som att gå runt i ett enda stort utomhusmuseum. Förutom att äta god italiensk mat och glass och bara strosa omkring finns det några kända landmärken i staden som du nog förväntas uppleva under ditt första besök i staden. Här presenteras dem, Roms kronjuveler.
Pantheon
Att stå under kupolen i Pantheon när det snöar måste vara helt magiskt. När vi var där regnade det lite och regnvatten samlades nedanför på golvet under kupolen. Där tas vattnet om hand av 22 små dräneringshål, knappt synliga, på det vackra golvet. Kupolen är unik i sitt slag. Kupolens diameter är exakt densamma som höjden inne i Pantheon, 43,4 meter. Det var länge den största kupolen i världen, från att den byggdes på 100-talet ändå till 1400-talet och är fortfarande den största kupolen av icke armerad betong. Brunelleschi kom hit och hämtade inspiration till hans bygge av kupolen i Florens. Pantheon byggdes som ett tempel åt alla gudar men gjordes om till kyrka på 600-talet. Inne i Pantheon kan du även besöka flera gravar, konstnären Raphaels och kungarna Vittorio Emanuele II och Umberto I.


Colosseum
Den fantastiska arenan och amfiteatern Colosseum måste vara Roms mest kända landmärke och är ett måste för förstagångsbesökaren. Skildrad i otaliga filmatiseringar och med en fängslande historia är det ett fascinerande besöksmål. Visst, du får samsas med en hel del andra besökare men med en egen audioguide som finns att hyra kan du ta besöket i din egen takt. Colosseum invigdes år 80 e Kr av Titus men bygget hade dragits igång av Titus pappa, kejsare Vespasianus åtta år tidigare. Invigningen bestod av spel inne på arenan under 100 dagar och nätter. Minst 5 000 djur miste livet bara under invigningsperioden. Arenan kunde ta upp emot 50 000 besökare. Arenagolvet var fyllt med sand för att blodet skulle absorberas upp och hindra att de kämpande halkade. Arenan är en av antikens och romarrikets mest kända byggnader och otaliga var de gladiatorer, djur och kämpar som miste sina liv på just denna plats.
Vatikanen
Vatikanstaten är världens minsta land och ligger inhyst i Rom. Här hittar du den ståtliga St Peterskyrkan och Vatikanmuseerna med ovärderlig konst och inte minst det kända Sixtinska kapellet. Köerna här kan bli enorma så vi valde att boka en organiserad tur och guide som tog oss förbi många av köerna. Det var det positiva med det. Det negativa var att den turen vi bokade inte tog oss till vissa delar av Vatikanen som jag gärna hade sett, såsom Borgias våningar, och det gick inte utöka med det väl på plats heller. Men vi fick se och bli imponerade av Michelangelos mästerverk Sixtinska kapellet även om den stora mängden folk, deras sorl och allt hyssjande av vakter förtog lite av magin. Varför kan man som besökare inte bara inte respektera önskan om tystnad? Sixtinska kapellet är en del av Vatikanmuseerna, inte själva St Peterskyrkan.
Påven är Roms biskop och samtidigt den katolska kyrkans överhuvud. Påven och Vatikanstaten vaktas av schweizergardet, som än idag måste bestå av män som är schweiziska medborgare och troende katoliker. Historien går tillbaka till 1400-talet då många unga män i Schweiz tog arbete som legosoldater och ansågs vara så lojala och stridsdugliga att påve Sixtus IV anlitade dem.
En cool grej inne i Petersskyrkan är markeringarna på golvet som visar hur mycket större den är än många andra kända kyrkor. Här inne är också vår egen drottning Kristina begravd, som ju abdikerade och lämnade det protestantiska Sverige för katolska Rom.
Tänk på att täcka knä och axlar och du får fota inne i Peterskyrkan men inte Sixtinska kapellet.







Forum Romanum
Forum Romanum är en av Roms äldsta lämningar om inte den äldsta. Forum var en marknadsplats med matstånd och bordeller men även tempel och senatsbyggnaden. På 100-talet f.Kr. beslutade myndigheterna att rensa upp och ersatte matstånden med domstolar och ett affärscentra. Men det förblev en helig plats där nya tempel och monument fortsatte resas. Vi köpte en audioguide och tog oss runt området på egen hand. Det funkade bra i Colosseum och Pantheon men just här måste jag säga att det hade varit roligare med en personlig guide som man kunnat ställa frågor till och som hade kunnat berätta lite mer kuriosa om personerna och platserna. För det blir väldigt många tempel och ruiner och det är lite svårt att greppa och förställa sig hur det sett ut då platsen brukades samt hålla isär vilken byggnad och kejsare som föregick den andre.
Fontana di Trevi
Den svulstiga (ja, just det ordet passar faktiskt här) Fontana di Trevi är en vacker barockfontän. Mest känd som badplats för Anita Ekberg i Fellinis film La Dolce Vita från 1960 kanske. Men väl värd att ses, framförallt på kvällen när den är fint upplyst. Modehuset Fendi gick in och renoverade och putsade upp fontänen 2015 och nu glänser den vitare än den gjort på mycket länge.
Spanska trappan
Från Piazza di Spagna leder Spanska trappan de 135 stegen upp till den franska kyrkan Trinita dei Monti. Trots att den är finansierad av franska pengar på 1700-talet namngavs den efter den spanska ambassaden som låg på torget nedanför. Både trappan och torget nedanför är mötesplats och här kryllar av folk. I kvarteren runtomkring finns många fina och dyra butiker om man vill förlusta sig.
Wow, vilka foton! 🙂
Tack! 🙂