Huvudskär

I utkanten av Stockholms södra skärgård ligger Huvudskär. Huvudskär är en liten ögrupp med runt 200 öar, kobbar och skär. Här är man väldigt nära väder och vind och du kastas tillbaka till en tid då vi inte hade de bekvämligheter som vi har idag. Här finns ingen el och inget rinnande vatten. Det innebär tända stearinljus på kvällarna, ingen tv och surfplattorna tog vi inte ens med. Det finns en brunn med vatten för dryck och matlagning på ön men all diskning, tvätt mm görs i sjövatten. Vill du bli ren är det bara att hoppa ner i havet.

IMG_3339IMG_3340

Här är så vackert men nästan på ett lite rått sätt då det är så avskalat och kargt. I mitten av ön är det lite lummigt men det finns inga höga och stora träd. Och här är torrt. Här hade inte regnat mycket det senaste året vilket verkligen märktes på de växterna.

Segelbåtar är en vanlig syn, Huvudskär verkar vara Mecka för seglare.

IMG_3352IMG_3286

IMG_3308

Solnedgångarna och ljuset är fantastiskt.

 

IMG_3321IMG_3331

Det finns några privata hus på ön men en stor del ägs av Skärgårdsstiftelsen. Det är också via dem du kan hyra hus eller lägenhet på ön. Vi bodde i sk Tullhuset, i den lägenhet som heter Utsikten. Och vi hade verkligen en magnifik utsikt.

IMG_3303IMG_3277IMG_3343

Lite tips och fakta:

Boka boende i god tid, gärna redan tidig vår för sommarhelger eller veckor. Säsong är maj-oktober.

Du tar dig enklast ut med Waxholmsbåt från Dalarö. Trafikeras sommarmånaderna.

Det finns ingen butik eller ställe där du kan köpa mat mm så ta med dig allt du behöver för din vistelse. I Tullhuset där vi bodde finns det kylskåp och en liten frys. Diskmedel och städgrejer tillhandahåller skärgårdsstiftelsen. Täcken och kuddar finns men sängkläder måste man ta med.

 

 


2 reaktioner på ”Huvudskär

  1. Väldigt vackert! Vi var på en liknande ö (fast i utkanten av Östergötland) i slutet på augusti som heter Häradsskär, helt klart fler såna resmål i min framtid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s