Tips inför båtluff i Grekland

Jag avslutar mina inlägg om Grekland med att ge lite tips till dig som planerar en båtluff till landet. Vi var två vuxna och två barn, 5 och 7 år gamla, så många tips är också med familjehänsyn. En reseskildring från Grekland hittar du här.

Oia, Santorini
Oia, Santorini

Färjorna

Det är inte småbåtar som tar dig mellan öarna, det är stora färjor eller katamaraner. Vi var så imponerade av hur de kunde fickparkera med dessa stora båtar och av- och pålastning av folk och varor går fort. För färjorna kommer på löpande band i hamnarna och det finns många att välja mellan.

Vi testade fyra olika rederier och båtar. Jag som inte tycker om att åka färja för att jag blir så lätt sjösjuk och inte riktigt gillar djupa vatten sattes att välja mellan två onda ting. Vanlig färja som är större men tar mycket längre tid eller snabbfärjan som är mindre så sjögången känns av mer men å andra sidan går den dubbelt så fort. Hm..Längre tid ute på havet och kanske inte bli så sjösjuk vs komma i land så fort som möjligt. Vi testade bägge och det här är vad vi kom fram till.

IMG_2476

En långsam och stor Blue Star-färja tog vi mellan Naxos och Koufonissi vilket är en väldigt liten sträcka egentligen. Denna båt stannade två gånger på vägen och hela turen tog ca två timmar vilket var helt ok för det var en behaglig tur och vi kunde gå ut på däck och njuta av utsikten.  Priset var 500 SEK för två vuxna och två barn.

Att åka en längre sträcka med en långsam båt kan dock ta evigheter och den tiden ville jag inte lägga på havet. Så vi testade också tre snabbfärjor. Två av de vill jag inte åka igen; SeaJets ChampionJet och Hellenic Seaways Flyingcat.  Kanske är det lite olyckligt att Flyingcaten åkte vi när det var som mest sjögång och det var verkligen ingen bra båt att vara på då. Instängd i denna katamaran utan möjlighet att gå ut på däck och du kan inte se ut heller genom genomstänkta fönster. Nä, det var inte min grej.

Däremot hittade vi min grej när vi skulle åka sista sträckan från Sifnos till Aten. Då åkte vi en annan snabbfärja, Aegan Speedlines, som hade ett däck som man fick gå ut på. Det gillar jag och dessutom var där rent och fräscht. Det blev favoriten och tvåa kom Blue star-färjan.

Hamnen Naxos
Hamnen Naxos

Packning

Vi tog tillfället att damma av våra ryggsäckar och barnen fick också en varsin liten ryggsäck. De små ryggsäckarna var bra att använda som handbagage, beachväska eller sightseeingväska för inte vill man dra runt på för mycket väskor eller saker.

Så fyra personers packning fick vi ned i två stora ryggsäckar vilket funkade väldigt bra. Vi räknade med att tvätta 1-2 gånger under resan och här får man ju kanske välja ett boende där det är ok att tvätta på rummet när det är dags. I vårat fall inföll vårt stora byk när vi var på ett familjehotell på Naxos där vi hade en stor balkong med tvättlinor.

Jag rekommenderar att ta med:

 • Flipflops och teva-sandaler
 • Handdukar
 • Åksjukepiller eller band
 • Miniförpackningar och tester av parfymer och krämer. När jag ska resa lätt och utrymmessnålt  tar jag oftast med test- eller reseförpackningar som inte tar så stor plats och som lämpligt nog precis räcker för resan. Schampo, duschgele och sollotion behövs alltid mycket av till fyra personer så det får vara i stora flaskor.
 • Stora leksaker till barnen funkar ju inte att ta med så även här tänkte vi smått. De fick ta med två målarböcker var, pennor (ett litet set) samt lite småfigurer som de gillar att leka med. Och så tablets förstås. Skönt för barnen att avsluta dagen med att titta på film innan läggdags. För tv tittade vi inte på en enda gång under dessa två veckor vi var där.

Boende och bokning

Som barnfamilj tyckte vi att det var skönt att ha boendet fixat innan ankomst till en ö. Många fixar boendet i hamnen eller börjar med att gå runt och fråga vilket säkert kan ge en schysst deal men vi tyckte det var mer värt att bli upphämtade och tagna direkt till ett boende som vi visste (enligt reviews) skulle vara bra.

Vi bokade via någon bokningssajt som booking.com eller hotels.com eller genom att mejla direkt till hotellet. Vi reste med en 7-åring och en 5-åring. 5-åringen kunde sova i vår säng så vi behövde bara en extrasäng vilket är billigare än om du ska ha ett fyrbäddsrum eller familjerum. Därför sökte vi ofta på alternativet två vuxna och ett barn och sedan mejlade hotellet och nämnde att vi var en till. Finns ett dubbelrum ledigt kan man ju alltid mejla och fråga om extrasäng. Men kolla bestämmelserna för varje hotell, det brukar stå om extrasängar och barn. Vi fick också ibland ett bättre pris genom att kontakta hotellet direkt.

Vi lade mer på boendet än vad vi först budgeterat med. Men det är visst en grej med att bli äldre tror jag. Vi ville ha pool för att barnen älskade det som ett komplement till stranden, och då höjs priserna direkt. Vi ville också ha bra standard för med åldern har jag visst blivit lite bekväm….

wpid-20150718_171600.jpg

Så vårt billigaste hotell blev nog det i Aten som kostade 80 euro/natt.

Mat och restauranger

Vi frågade ofta hotellpersonalen eller ägaren om restaurangtips och fick bara bra sådana. De vill ju aldrig skicka dig till ett dåligt ställe för det förlorar de själva på.

IMG_2449

Barnmenyer existerar i stort sett inte, tror att vi åt på en eller två restauranger under två veckor som hade det. Istället väljer du en portion och två tallrikar. Bara hoppas att de vill ha samma rätt…

Barnens favoriter var chicken gyro, pizza, pasta carbonara, nuggets och grillad kyckling.

Vill ni äta mat i lugn och ro, ta med eget aktivitetsset till barnen, ex målarböcker.

wpid-20150717_151641.jpg


10 reaktioner på ”Tips inför båtluff i Grekland

 1. Trevlig läsning!
  Köpte flygresa till Santorini i juli/augusti för båtluff i 2 v med fru & en 15-åring.
  Har du några tips på öar? Tänke vi stannar 3-4 dar på en ö..

  1. Hej Christer! Vad härligt det låter med Santorini och båtluff! Vi gillade verkligen Santorini men också de små öarna Koufonissi och Sifnos. Vet inte om 15-åringen kanske uppskattar lite mer fart och fläng? Det finns ju så många öar att välja mellan och en del är små och lugna som Koufonissi och andra har ett större utbud av kvällsliv och aktiviteter, ex Kos och Samos mfl. Vi åkte hem från Aten så vi öhoppade oss från Santorini västerut till Aten. Amorgos är en ö som vi blev tipsade om, men den låg åt fel håll för oss. Men kolla upp den också, för många sade att den är väl värd ett besök. Hoppas att ni får det jättemysigt! Bästa hälsningar//Marina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s