Aten och Akropolis

Då det började bli oroligheter i Greklands huvudstad när vi åkte till landet beslöt vi oss för att krympa tiden i Aten till ett dygn istället för två som vi först planerat. Hade varit kul att se mer av staden men nu hann vi ändå med det viktigaste; Akropolis och Parthenon.

wpid-20150720_154956.jpg

Från Sifnos tog det ca 3 timmar med snabbfärjan Aegan Speedlines Speedrunner. Vi anlände till stora hamnen Piraeus där vi tog en taxi till vårt förbokade hotell. Vill här varna för oseriösa taxichaufförer som försöker blåsa dig på pengar. När vi kom fram till hotellet ville chauffören ha 30 euro istället för de 17 som taxametern visade. Varför då undrade vi och då menar han att det kostar extra med bagage. Då hade jag svårt att hålla mig för skratt faktiskt och vi gav honom en 20:a och sade att det är jämnt så. Vill han fortfarande ha mer så får han vackert följa med in till hotellreceptionen och förklara sig där. Då åkte han.

I Aten kände vi snabbt av den 37-gradiga värmen. Luften står stilla och ingen svalkande bris kommer in som på öarna.

Hotellet, Arion hotel, var en fullträff. Såg redan på kommentarerna på Tripadvisor mm att det låg i ett område som såg minst sagt tvivelaktigt ut. Så den detaljen var vi beredda på men läget var sjukt bra, utsikten över Akropolis från fönstret och takterassen likaså. Det som gör att kvarteret ser ruffiga ut är mestadels graffittin. Det är lätt att tro att man hamnat i värsta gängkvarteren men istället är där lugnt och på några minuter är framme i ett av stadens bästa kvarter för sightseeing, shopping och mat: Plaka. Vi till och med promenerade hem från Akropolis vilket bara tog ca 20 min med två små barn.

IMG_2622 IMG_2623 IMG_2629 IMG_2621

Aten är varmt, stökigt och bullrigt. Helt olikt livet på öarna. Men kontraster gillar ju vi så vi tog tillfället att reashoppa lite innan vi tog oss an det ganska nya och moderna Akropolis museum där man lätt kan spendera en hel dag. Rekommenderar nog att man tar en guidad tur eller en audioguide men med småbarn som har mycket spring i benen hoppade vi över det och tog istället utmaningen och lekarna i aktivitetetssetet som finns för barn.

wpid-20150720_145123.jpg IMG_2641 IMG_2638 IMG_2635

Efter muséet promenerade vi i hettan upp till klippan, Akropolis och fick se det majestätiska Parthenon. Ett tips är att ta med keps/hatt och massor av vatten! Finns även vatten från ett par kranar väl uppe på klippan. Barnen var jätteduktiga men de fick rida lite på våra ryggar och axlar för att distraheras från värmen och det jobbiga i att gå.

wpid-20150720_160756.jpg IMG_2648 IMG_2646 IMG_2632 IMG_2647

Och oroligheter och finanskris? Njae, det märkte vi som turister faktiskt inte så mycket av. Inte ens i Aten. Även om vi förstås förstår att grekerna själva känner av det desto mer. Hoppas verkligen att det blir ordning på ekonomin i landet nu. Anders Borg, något för dig att bita i kanske?


5 reaktioner på ”Aten och Akropolis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s