Etiketter

, , , ,

Stradun, eller Placa som den också kallas, är huvudgatan i Stari Grad, Dubrovniks gamla stadskärna.

Det är mysigt att strosa på den vita kalkstenen från 1400-talet, stanna till och ta en glass eller ett glas Bellini på ett café. Eller titta på någon av gatans alla sevärdheter.

Du kommer in i gamla stan genom Pileporten, ovan vilken det sitter en avbild av stadens skyddshelgon St Blasius. Blasius lyckades rädda staden från en plundringsräd, blev helgonförklarad och mycket i staden är uppkallat efter honom.

Apelsinträd bredvid Pileporten

Apelsinträd bredvid Pileporten

Precis rakt fram till höger när du kommer in genom porten ser du Onofrios stora fontän, ursprungligen från 1400-talet men fick restaureras efter belägringen 1991-92.

Onofrios stora fontän

Onofrios stora fontän

Till vänster har du dels uppgången till muren om du vill ta en promenad på den. Se mer om det i ett eget inlägg.

Dels ligger här ett fransiskanerkloster från 1300-talet som ska vara vackert och som bland annat hyser Europas äldsta apotek. Men det kostar inträde och jag tog mig aldrig tiden att gå in i själva museidelen. Kikade bara in i själva kyrkan.

Fransiskanerklostret

Fransiskanerklostret

Fortsätter vi framåt börjar glassbarerna, caféerna och butikerna dyka upp.

wpid-img_20150508_080434.jpg

Gatan är inte lång men man blir gärna dragen in i någon av alla de smala gränder som leder ifrån den.

wpid-20150507_201118.jpg

Det är hårt reglerat hur man får bygga i Dubrovniks gamla stad. Det märks inte minst på Stradun, där till och med fönsterluckorna måste hålla samma gröna färg.

IMG_2140

 wpid-20150507_182034.jpg

I slutet på gatan ligger Sponzapalatset från 1520-talet och som är en av få byggnader som inte förstördes i den stora jordbävningen som drabbade staden 1667.

Sponzapalatset

Sponzapalatset

Till höger har du den fina barockkyrkan St Blasius och Onofrios lilla fontän, även den från 1400-talet och som faktiskt är helt original.

Onofrios lilla fontän

Onofrios lilla fontän

St Blasius kyrka

St Blasius kyrka

Går du ut genom porten kommer du till hamnen men om du viker av till höger innan och promenerar ner till stadens katedral kommer du även förbi Rektorspalatset. Rektorspalatset var bostad och ämbetsplats för stadens borgmästare, ett ämbete man hade under bara en månad och då var man strängt hållet bunden till palatset. Det var också hemvist åt stadens krutförråd vilket resulterade i att palatset har sprängts inte bara en utan två gånger, tills man kom på att det är säkrast att flytta krutet någon annanstans.

Rektorspalatset

Rektorspalatset

Rektorspalatset

Rektorspalatset

Nu börjar man ju bli lite törstig så gå in i gränderna bakom katedralen tills du stöter på följande skylt och följ den.

wpid-20150509_174659.jpg 

Då hittar du nämligen till Buza, en av stans mest kända och häftigaste barer. Ligger på en klippa utanför muren. Drinkutbudet är begränsat så förvänta dig inga Pina Coladas men öl, mousserande, vin mm finns. Och en oslagbar utsikt! Här kan du också ta ett dopp i Adriatiska havet, en stege leder ner till vattnet.

Jag med reskamraten Jina på Buza

Jag med reskamraten Jina på Buza

Annonser