En liten guide till Dubrovnik

Nu har jag ju inte varit i Dubrovnik än, men att läsa på och drömma sig bort innan själva resan är ju halva nöjet så här kommer den lilla guide jag skrivit ihop till mig och mina medresenärer.

Dubrovnik

– Adriatiska havets pärla

Staden är en av världens mysigaste och vackraste och ligger i den del av Kroatien som kallas Dalmatien. Murarna som omger den gamla stadskärnan, Stari Grad, är från 1400-talet och 1979 blev Dubrovniks centrum upptaget på Unescos världsarvslista. Staden ser ut som en om den vore hämtad från saga eller riddarfilm med sina murar, portar, kyrkotorn och tegeltak och har behållit sitt medeltida utseende trots att den blivit förstörd och återuppbyggd vid flera tillfällen.

Foto: Dubrovnik Tourist Board
Foto: Dubrovnik Tourist Board

På 1500-talet var staden en blomstrande självständig handelsnation men en jordbävning 1667 raserade de flesta av de gamla gotiska byggnaderna och 5 000 personer dog. Efter det byggdes staden upp igen och klarade sedan flera krig ända fram till Jugoslavien-kriget tidigt 90-tal. Då blev Dubrovnik hårt ansatt och mer än hälften av staden förstördes. Men även den här gången byggde man snabbt upp staden igen och idag är det hårt reglerat hur du får bygga för att bevara den gamla känslan. Till och med färgen på markiserna längs huvudgatan Stradun är reglerad och alla ska ha samma gröna nyans.

I stadens hjärta, torget Luïa, ligger caféerna tätt. Platsen är även känd som Sankt Blasius torg efter den barockkyrka som tillägnats stadens skyddshelgon. St Blasius lyckades enligt legenden att avvärja en plundringsräd mot staden och blev helgonförklarad.

Kulspetspennan och kravatten (á la cravatte betyder ’på kroatiskt vis’) är två saker som kommer härifrån trakten. Vet inte riktigt om det även gäller slipsen, enligt en guidebok gör det det.

Vårt hotell ligger på halvön Lapad, en stadsdel norr om centrum och här finns stora fina hotell och villor. Här ska också finnas fina promenadvägar och schyssta ställen som bland annat Lapad beach som har stor lounge och terrass. Stranden på Lapad är klapperstensstrand.

Sevärdheter:

Huvudgatan, Avenue Placa (även kallad Stradun), belades med vit kalksten på 1460-talet och är en bra utgångspunkt för en tur i staden. Här finns caféer och butiker.

Man kan också börja med en promenad på muren som omger Stari Grad, gamla stadsdelen. Gamla stadsmuren har effektivt hållit borta erövrare och sjörövare flera hundra år. Härifrån får du en fin utsikt över de orangefärgade takåsarna.

Pileporten som är porten till den historiska kärnan i den gamla staden. Här finns stadens skyddshelgon, Sankt Blasius, som vaktar porten.

Sponzapalatset, från 1520-talet, är en av få byggnader som inte förstördes av jordbävningen.

Foto: Sponzapalatset, från Dubrovnik Tourist board
Foto: Sponzapalatset, från Dubrovnik Tourist board

 

Dominikanklostret med klostergång från 1400-talet som klarade jordbävningen

Foto: Dominikanklostret, från Dubrovnik Tourist Board
Foto: Dominikanklostret, från Dubrovnik Tourist Board

Europas äldsta apotek från 1317. Rådhusapoteket i Tallinn tävlar om samma utmärkelse, men det är ju från 1400-talet och Dubrovniks från 1300-talet så jag tycker vi avgör till Dubrovniks fördel.

Franciskanerklostret. Från 1300-talet. Här finns magnifika korsgångar, ett gammalt apotek, bibliotek med medeltida skrifter.

Katedralen. Sägs att den grundades av Richard Lejonhjärta som ville uttrycka sin tacksamhet efter att ha spolats upp på Lokrum efter en storm till havs. Katedralen som står där idag byggdes upp igen efter jordbävningen 1667 och innehåller stort antal reliker, bland annat skyddshelgonets St Blasius kranium.

Rektorspalatset. Har sprängts inte bara en utan två gånger. Sen flyttade man palatsets krutförråd någon annanstans. Rektorn var chef för staden kan man säga, men bara en månad sedan gick turen över till någon annan. Och när man innehade ämbetet bodde man just här.

Foto: Rektorspalatset, från Dubrovnik Tourist Board
Foto: Rektorspalatset, från Dubrovnik Tourist Board

 

Onofrios stora och lilla fontän. Stora fontänen är ursprungligen från 1400-talet men skadades under belägringen 91-92 men har restaurerats. Onofrios lilla fontän, intakt och också fr 1400-talet, ligger gömd i ett hus strax intill Rektorspalatset.

Det är alltid trevligt att genomsöka morgonens marknad på Gunduli ceva Poljana, där man kan hitta starkt doftande ostar och det lokala eldvattnet rakija eller strosa längs Od Puca och utforska det spännande utbudet av gallerier och konsthantverk.

Stadsstranden. Kostar pengar att gå ut till solstolarna men vattnet och stranden ska vara fina.

War Photo Limited. Fotoutställning om krigsfotografi, bland annat flera bilder från de jugoslaviska krigen.

Utflykter:

Lokrum är en ö precis utanför Dubrovnik. Här växer pinjeskogen tät och avbryts av sandstränder.  Här kan man ha picknick vid kanten av Mrtvo More (Döda havet) och flyta i det klara, salthaltiga vattnet.

Arboretum Trsteno. Traktens finaste trädgård finns strax norr om Dubrovnik, i Trsteno. Den skapades av en aristokrat på 1400-talet och sträcker sig längs mjuka terraser ner till havet. Renässansträdgård. Inspelningsplats för Game of thrones, trädgården i Kings landing.

Restaurangtips:

Revelin

För en drink:

Café Buza

Finns Buza 1 och Buza 2. Buza 1 rekommenderas kvällar och 2 p g a läget vid stranden och badmöjligheterna.

USA Todays tips på klubbar i Dubrovnik

Om ni vill läsa något skönlitterärt om landet:

Rebecca Wests klassiker Black Lamb and Grey Falcon om hennes resa genom Jugoslavien på 30-talet.

Om ni känner igen er så kan det bero på att följande filmer spelats in här:

Pippi på de sju haven

Game of thrones: här kan man till exempel klättra på samma borgmurar som blev anfallna av dynastin Baratheon i första säsongen eller det slott som gestaltar Kings Landing.

Dryck:

Slivovica (plommonakvavit), lokala viner

Typisk mat

Rökt skinka, starkt doftande ostar, grillat kött, nyfångad fisk, fisk- och skaldjursgrytor. Desserten rozata är typisk för Dubrovnik och är som en sorts brylépudding.

Att köpa

Olivolja, viner, ost, lufttorkad skinka och broderade och virkade textilier. Mormorsdukar?! 😉

Bra souvenirbutik: Dubrovacka Kuca

Kriget

1991 förklarar sig Kroatien självständigt från Jugoslavien i en folkomröstning. Då anföll serbiska styrkor med stöd från jugoslaviska armén och belägrade bland annat Dubrovnik. Fred slöts 1995 och Kroatien fick tillbaka ockuperad mark 1998.

Kroatien i korthet

Huvudstad:  Zagreb

Språk: kroatiska

Valuta: kroatiska kuna

Na zdravlje  = Skål!

Källor

501 fantastiska resmål

The travel book, Lonely planet

Världen som resmål

Allt om resor nr 6/2014

Första klass Topp 10 Dubrovnik och Dalmatiska kusten 2013

http://www.krigsforum.se/?p=55

http://www.vagabond.se/reseguider/europa/kroatien/dubrovnik

http://www.tzdubrovnik.hr/eng/#.VOs_L2d0yUk


4 reaktioner på ”En liten guide till Dubrovnik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s