Att göra i Prag

Prag är huvudstad i Tjeckien och är en av Europas vackraste huvudstäder. Det är mycket de gamla byggnaderna från medeltid, renässans och barock som gör det till en vacker stad och att den stått emot fula moderniseringsvågor på 60- och 70-talet samt att den skonades hyfsat under andra världskriget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prag ligger i Centraleuropa, kan vara lätt att tro att Tjeckien tillhör Östeuropa men Stockholm ligger till exempel mer österut än Prag.

Bodde gjorde vi på enkla men bra hotellet Hotel William i stadsdelen Mala Strana. Har ett bra läge med ca 800 meter från Karlsbron.

Gigantiska porten in till Hotel William
Gigantiska porten in till Hotel William

Här ger jag lite tips på vad att se och göra i staden:

Astronomiska uret
Varje hel timme under dagen samlas här stora skaror av människor och tittar upp mot tornet med det astronomiska uret. Då öppnar sig ett par blå luckor och ut kommer Kristus och de tolv apostlarna. Det konstruerades redan 1410 och blev lite förstört under andra världskriget men reparerades 1948 och tickar sedan dess. Klockan visar inte bara tiden utan solens och månens position. Och både böhmisk och babylonisk tid. Gör dig inte besvär med att gå hit på kvällen, kl. 20 går figurerna och lägger sig för att vakna och underhålla folkmassorna igen kl. 8 dagen därpå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karlsbron
Den mest kända av Prags 16 broar och har sitt namn av Karl IV. Här trängs  porträttmålare, vykortsförsäljare och turister för att insupa atmosfär, titta på utsikten och barockstatyerna. Visst vill du väl ha lycka? Det är du inte ensam om så därför är statyn av helige Nepomuk så blank. Att vidröra den helgonförklarade huvud sägs bringa lycka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pragborgen
Stor och mäktig står den på en höjd. Här finns inte bara museum och fin arkitektur utan även en fantastisk utsikt över staden. Och charmiga kvarter runtomkring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laterna Magika
Världsberömda teatern här i Prag, som liknar inget annat. En blandning av film, musik, skådespeleri, mim och dans. Vi såg en av klassikerna, Kouzelny Cirkus, och det var en häftig upplevelse. Det var tydligen till världsutställningen i Bryssel 1958 som den första Laterna Magika-föreställningen ägde rum och blev sådan succé att man upprättade en ensemble här i Prag.

Laterna Magika. Foto från laterna.cz
Laterna Magika. Foto från laterna.cz

Öl
När det gäller favoritproducent av öl kommer Tjeckien på första plats för mig. Och det är inte så konstigt att de gör god öl här när de haft så lång tid på sig att förfina den. De har hållt på i minst 1500 år med ölproduktion här och två av de mest kända märkena idag är Pilsner Urquell (Urkälla) och Staropramen (Gamla källan), båda riktigt goda ölsorter. Och öl dricks det här i mängder, gärna på en ölstuga sk pivnice. Det finns jättemånga över hela staden och en av de mest kända är U Fleku som varje dag attraherar tusentals personer. Lite av en turistfälla kanske. Känt för att ha god öl men sämre mat.

Gamla judiska kyrkogården
Det är en stark upplevelse att gå runt på en av Europas äldsta kyrkogårdar. 12 lager människor och över 12 000 gravar finns här på denna lilla yta. Äldsta graven är från 1439 och den sista från 1787.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I anslutning till kyrkogården hittar du också Pinkasova-synagogan som idag är ett museum över de judar från Böhmen och Mähren som dog i förintelsen under andra världskriget. 77 000 namn täcker väggarna och även detta är en känslosam upplevelse.

Alphonse Mucha
Underbara bilder som man verkligen drömma sig bort i. Ett museum till denna konstnärs ära finns i centrala Prag.

Alphonse Mucha, The Seasons
Alphonse Mucha, The Seasons

5 reaktioner på ”Att göra i Prag

  1. Jag har lite kluvet förhållande till Prag. Jag älskade staden när jag var där första gång för 12 år sen, men när Maxime och jag var där för två år sen så var det alldeles för många andra turister för vår smak och Västerlånggatskänsla över hela den gamla stadsdelen. Och när jag ser dina bilder så ser det fantastiskt ut men jag kommer ihåg hur vi gick omkring och stönade.

    Kanske vi borde testa Bratislava eller Skopje e.l. i stället

    1. @ladiesabroad. Inte roligt när det blir så, har också varit på ett par ställen som på något sätt fått sin charm urvattnad av för mycket turistgrejer. Tänk då på de som bor i staden. Synd på en sån vacker stad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s