Fynden från Jamaica

Ingen resa utan shopping. Så vad inhandlar man på Jamaica? Rom, kaffe och cigarrer och hantverk i trä är prisvärt. Vi slog medvetet till på de tre första varorna men kom även hem med en litet stycke trähantverk efter att något orutinerat gått på ett försäljningstricks vid ett av Jamaicas stora turistattraktioner, Dunn´s River Falls. Det blev två stycken små trähuvuden, en var till barnen och de var i alla fall glada och nöjda. 🙂

wpid-imag3063.jpg

Jamaicas kaffe är vida känt för sin fina kvalitet och exklusivitet. Det bästa kaffet görs uppe i bergen, Blue Mountains, och är riktigt dyrt om du köper det utanför Jamaica. Nu betalade vi 30 US dollar för ett knappt halvkilo kaffe och skulle du köpa samma mängd i Sverige (finns på nätet) så får du betala ca 1 000 kr för lika mycket. Dyra kaffedroppar det där.

Annan ädel dryck är förstås också den jamaicanska rommen. Finns vit och mörk  och det finns flera inhemska producenter, bl a Appleton. Tyvärr låg själva distilleriet lite för långt bort från Runaway Bay där vi bodde, annars hade vi nog åkt och tittat. Pelle köpte en liter av Appletons 21-åriga lagrade för lite drygt 700 SEK. Literpriset på Systembolaget för samma dryck ligger på över 1 800 kr så det var ett fynd. Nu är vår flaska som ni kanske kan se redan öppnad och provsmakad dock inte av undertecknad utan av Pelle med vän och omdömet blev: ok men inte lika god som den faktiskt mycket billigare Ron Zacapa Gran Reserva från Guatemala.

Och så cigarrerna. Kan ingenting om cigarrer så jag märkte inte ens att förpackningen inte var den rätta när jag skulle fota dem. Det är alltså inte de cigarrerna i som det står på asken utan Pelle valde kubanska cigarrer framför jamaicanska. Det var ett bra pris på de kubanska och efter en hel del rundfrågning av kännare fick han höra att de kubanska är mycket finare och bättre än de jamaicanska. Så han slog till på ett par av märket Cohiba Behike 56 för ca 200 SEK styck. De ligger nu i frysen för att hålla sig färska längre (tips från cigarrexpert) eftersom vi saknar humidor.

Solglasögonen av hawaiianska märket Maui Jim köpte jag på flygplatsen när vi skulle åka hem. Blev såld på den sköna passformen och snygga glasen. Verkade också vara ett kap för när jag kollar på nätet efteråt kostar ett par 310 euro på deras egna hemsida. Och det var vad jag betalade i US dollar…så återigen känner jag att detta var verkligen lyxiga produkter alltihop men till riktigt bra priser. Det tycker jag om.

Barnens träskulptur och armbanden vi såg överallt och som vi fick gratis av hotellpersonalen får vi ju inte glömma… Återkommer med mer om Jamaica. //Marina

wpid-imag3097.jpg

 


En reaktion på ”Fynden från Jamaica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s