Istanbul dag 1

Landade igår i kväll i Istanbul och har idag upplevt staden. Istanbul är en metropol och en av Europas största städer. Och det märks, den verkligen pulserar och sjuder av liv. Det myllrar av folk, ljud och dofter. Framför allt blir man lätt hungrig för överallt nås man av osen av kolgrillat kött och kebab.
Vårt första mål för dagen var det stora Topkapi- palatset.  Där spenderade vi drygt tre timmar och skippade då ändå två av dess attraktioner; klockutställningen och relikrummet.  Men haremet såg vi och skattkammaren som fick en att häpna. 86 karats diamant, golvljustakar i 48 kg rent guld och otaliga smycken, dosor, troner mm i guld, smaragder, rubiner, pärlemor osv. Vilken otrolig rikedom allt detta utstrålat.  Palatset var sultanernas hem under flera hundra år och här bodde också uppemot 500 konkubiner som tävlade om sultanens gunst. Här kan du imponeras av tidig framstående byggnadskonst men också av vacker utsikt.

image

image

image

image

image

Kom hit tidigt för det blir snabbt mycket folk och köer. Vi köpte ett 72h museumpass för 85 trl på hotellet innan vi gick dit vilket besparade oss en av köerna för att gå in på palatset.

Efteråt var vi sugna på mat och tog oss till restaurang Khorasani, som vi hittat i guideboken. Ligger på en tvärgata till stora Divanyolu caddesi och är en trevlig restaurang med turkiskt kök.
Ett annat tips på restaurang är där vi åt på kvällen, Albura som ligger i gamla stan inte långt ifrån blå moskén och Hagia Sofia. Otroligt god mat, bra service och mysig inramning med kalebasslampor i taket. Ett mycket bra tips från hotellpersonalen. Hela gatan, Akbiyik caddesi, kantas av mysiga matställen så ta dig hit för ett mål mat.

image

image

Fredagskväll och stan kryllar av folk och vi passade på att gå in i blå moskén på kvällen efter middagen.  Slogs av lugnet och fridfullheten inne i moskén.  Blå moskén har fått sitt namn efter interiören som är dekorerad i iznikkakel. Magnifikt och vackert. Barn fick springa omkring och leka även inne i bönesektionen men det är klart, det ekar inte lika mycket som i en kyrka…

image

Tidigare på dagen promenerade vi till Stora basaren och den lite mindre kryddbasaren.  Båda har mängder med små affärer som har liknande sortiment. Jag brukar gilla sånt här och kan shoppa loss ordentligt men idag infann sig inte köplusten och jag gick därifrån tomhänt. Var mer sugen på en fika, vilket vi sedan njöt av på ett romantiskt café i närheten av hotellet. Turkisk baklava. Mums. 

image

Återkommer imorgon med den dagens äventyr. Då blir det Hagia Sofia och förhoppningsvis lite shopping.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s