Istanbul dag 2

Vår andra heldag i Istanbul inleddes med ett av stadens ”måsten”, Haga Sofia. Ursprungligen en kyrka, grundad redan på 500-talet men på 1400-talet omgjord till moské står den där mellan blå moskén och topkapi-palatset. Den ser ut som ett hus man byggt ut i olika omgångar, vilket det ju i och för sig också är. Utanpå är den stor men det är först när du går in som du blir ordentligt imponerad. Den är vacker, megastor och man kan inget annat än att imponeras av denna byggnadskonst och inse hur långt före denna civilisationen måste legat vår egen nordiska. Men våra förfäder åkte ju faktiskt hit och bedrev bla handel.  Vikingarna var här och en av dem har lämnat spår efter sig inne i Hagia Sofia. På balustraden (marmorräcket) i galleriet på ovanvåningen har en viking Halvdan klottrat och ristat in sina runor. Dåtidens ”I was here”.

image

Återigen tog vi oss smidigt förbi den långa biljettkön med våra museumpass.
Jag har även filmer från Hagia Sofia men de kan jag tyvärr inte ladda upp nu, de får vänta till min mer utförligare reseskildring från staden som jag sätter ihop nästa vecka.

image

Idag var jag också på bättre shoppinghumör än igår så det blev en hel del inhandlat. Turkiska tofflor, handmålat porslin, tvålar men även tre par skor av turkiska märket Hotic och en klänning av märket Bis wear.  Återkommer med bilder och länkar.

Imorgon ska vi upp tidigt och åka hem. Längtar efter barnen så det känns lagom att lämna Istanbul för den här gången. Men det finns saker vi inte hann med, som turkiskt bad, tur på Bosporen och Basilikacisternen mm. Men det får bli nästa gång.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s