Brandskogsskeppet – en utflykt tillbaka i tiden

Jag tänkte att jag inte bara skulle tipsa om resmål utomlands utan också bli bättre på att lyfta fram svenska pärlor. En sådan pärla är den stora hällristningen Brandskogsskeppet som ligger i Boglösa mellan Grillby och Enköping. Hällristningen är fyra meter lång och därmed en av Sveriges största. Det är en unik bild jämfört med andra samtida avbildningar. Dels är det ovanligt stort och dels är de paddlande figurerna (männen) och djurhuvudena på stävarna mycket mer tydligt framställda än på andra skeppsristningar där bemanningen oftast bara syns som raka streck. Dessutom visas paddlarna vilket ofta inte heller avbildades och en stor mansfigur under skeppets akter. Vad den mansfiguren ska symbolisera vet man inte riktigt. Är det någon som hjälper besättningen eller drar den ner dem i djupet? Hällristningen härstammar troligtvis från järnåldern dvs någon gång mellan 500 fKr och 800 e Kr. Mellan bronsåldern och vikingatiden alltså.

Man parkerar vid en liten p-plats utmed landsvägen och få sedan gå en stig ca 800 meter in i skogen för att nå skeppet. Det är en trevlig promenad i fin skog och barnen tyckte det var mysigt och spännande, både att se hällristningen men också skogspromenaden och fikastunden med varm choklad och bulle.

Nu har de byggt spänger och en avsats där du kan stå och betrakta hällen vilket är väldigt snyggt gjort. När vi var där för flera år sedan fanns inte det och då gick man mitt bland ristningarna vilket kanske inte var det bästa förstås.

En trevlig utflykt med barn!

Första bilden är från Wikipedia, övriga från privata från vår utflykt.

250px-Canoe_Iron_age_Sweden IMG_9429 IMG_9416

IMG_9409 IMG_9408 IMG_9406 IMG_9405

 

Källa: Vägar till forntiden av Lars O.H. Nyberg, Per Lekberg, Ingrid Ljungkvist och Bo Malmberg


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s