Vad gör man på Cypern?

Kommer på mig själv med att veta väldigt lite om mitt nästa resmål, Cypern. En delad ö, politiskt. Deras flagga känner jag igen. Ett av få dykställen i Medelhavet. Och att det var ursprungslandet för en snygg kille som pluggade i Glasgow samtidigt som mig. Ja, det är väl det jag visste innan jag började läsa på.

Jag åker alltså inte till Cypern för att landet ligger på min lista eller för att jag alltid velat åka dit. Nu reser vi för att få en härlig vecka med värme och miljöombyte för familjen och för att vi vuxna ska softa och barnen få bada. Jag tror Cypern blir perfekt för det!

Men vad är Cypern mer än ett charterresmål?

I landet bor drygt en miljon invånare, och då flest i grekiska södra delen. Enligt sägnen är Cypern födelseplatsen för kärleksgudinnan Afrodite. Det var också här som Richard Lejonhjärta gifte sig med prinsessan Berengaria på slottet Lemesos på 1100-talet.

Det jag läst nu är att det finns världsarvsskyddade bysantiska kyrkor med vackra muralmålningar. Kyrkorna ligger i Troodo-regionen (bergsmassiv) i hjärtat av ön. Troodobergen ska också bjuda på vackra vandringsstigar och i Kyreniabergen finns flera vackra slott. Norra, turkiska, delen ska också vara väldigt vacker med bland annat medeltida staden Famagusta.

På fredag åker vi, åh vad skönt det ska bli!! Vi får väl se om vi tar en tur utanför Ayia Napa och vart det i så fall blir. På återseende.

bysantisk kyrka Nissi_Beach_Agia_Napa

Bilder: Unesco, Visit Cyprus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s