Rundresa England del 2.

Ilfracombe är en kuststad i norra Devon där vi bodde en natt på väg upp mot Bath, Somerset och Oxfordshire. Det är en trevlig sommarstad och ligger dessutom nära ett annat stopp på vägen, Marwood Hill garden. Marwood är en typisk engelsk trädgård. Fascinerades av den lågmälda men vackra björkskogen, stora dammen och deras många blå bergsvallmo. De har en enorm samling astilbe och primulas.

IMG_8594
Moa och Meja kastar macka på strand i Ilfracombe

IMG_8600

IMG_8604
Ilfracombe

IMG_8605

IMG_8606
Marwood Hill Garden
IMG_8608 IMG_8610 IMG_8622 IMG_8624

På kvällen tog vi in på ett superfint B&B i Winsley som heter Stillmeadow.
Tillhör de lite dyrare B&B men så allt också tip top! Sue är fantastiskt gästvänlig och mån om att du som gäst har det bra. Dessutom har hon ett sinne för inredning och det märks att hon har detta som en seriös hobby och verkligen lever för det. Huset är utbyggt i flera omgångar för att få plats med fler rum för uthyrning. Vi fick ett stort och fint rum (kallat Yellow room) med en dubbelsäng och två små enkelsängar. Perfekt för familjen!

Härifrån tog vi oss till Bath för en heldag i denna fantastiska stad, känd för hälsobad och sin georgianska arkitektur. Här hänger Jane Austen-influenserna tunga och det är en lagom stor stad med klass men är ändå vänlig och inbjudande. En stad jag skulle kunna tänka mig att bo i. Kända och fina byggnader är Pulteney bridge, romerska baden, georgianska bostadshusen som kallas crescents (framförallt Royal Crescent) och kyrkan Bath Abbey. Det finns en jättefin park i centrala Bath, i närheten av Pulteney bridge, som tar en liten avgift som inträde, men det var en skön och avkopplande paus från shoppingen och sightseeingen och barnen fick springa av sig.

IMG_8661 IMG_8654 IMG_8653 IMG_8652 IMG_8648 IMG_8646 IMG_8645

På väg mot Oxford stannade vi i lilla samhället Buscot där en känd trädgård, Buscot Park, ligger. Tyvärr var trädgården stängd så vi tog en cream tea på ett litet fik i den mysiga byn i stället och gick en liten promenad i omgivningarna. Detta var den första dagen med ostadigt väder och när vi väl kom till Oxford, där vi tog in på ett Holiday Inn med pool i utkanten av staden, var det lite ruggigt väder så vi tillbringade eftermiddagen på hotellet och i hotellpoolen. Kan verka lite tråkigt med Holiday Inn men för oss var det perfekt för de sista dagarna i England. Nära till allt vi ville se, pool, barnvänligt med bra restaurangerbjudanden för de små osv.

Dagen därpå var vi på G igen och tog en heldag i Stratford upon Avon. Stratford är Shakespeare´s hemstad och staden genomsyras verkligen av hans arv. Huset han föddes i står kvar likaså hans barn och barnbarns hus. Det är en mysig stad med sina gamla byggnader och floden Avon som rinner genom staden. Vi besökte även Butterfly farm, som fjärilshuset i Haga ungefär, vilket var uppskattat av både barnen och oss vuxna.

IMG_8708 IMG_8706
Butterfly farm, Stratford

IMG_8705 IMG_8699 IMG_8698 IMG_8697 IMG_8696 IMG_8693 IMG_8692 IMG_8687 IMG_8684 IMG_8671
Shakespeare´s födelsehus

IMG_8666

Dagen efter var det dags för en heldag igen, men denna gången i Oxford, den anrika universitetsstaden. Mäktigt att gå runt i staden och läsa om dess historia och vilken roll den spelat i fostrandet och skolningen av otaliga framstående engelsmän. Kända byggnader är Radcliffe camera och många av universiteten där Christ Church college är mest känd. Här har Albert Einstein och inte mindre än 13 brittiska premiärministrar studerat. Och här finns matsalen som är inspelningsplatsen för Hogwarths stora matsal i Harry Potter-filmerna.

IMG_8712
Radcliffe camera, Oxford

IMG_8715 IMG_8716 IMG_8718 IMG_8720 IMG_8748 IMG_8749
Christ Church college

IMG_8754

Matsalen, Christ Church College

IMG_8764 IMG_8766
Ett varsitt ljus för morfar och farfar i Christ Churchs kyrka

Inte långt från Oxford ligger Warwick castle som jämte Windsor är ett av de äldsta och största medeltidsslotten i England. Slottet är omgjort till en riktig turist- och barnfamiljsattraktion.  Här behövs en hel dag om ni vill se alla shower och prova på allt men vi nöjde oss med en halvdag för våra barn var något för små för några av föreställningarna. Jag vet inte riktigt om jag tycker det är bra eller synd att slottet exploateras så här, det är klart att det är positivt att slottet används och görs tillgängligt för alla men det är på gränsen till ”tacky”. Kul för barnen i alla fall som fick prova på bågskytte, se rovfågelsuppvisning, träffa prinsessan uppe i ett av tornen, ansiktsmålas och mycket mer.

IMG_8778
Fågeluppvisning, Warwick castle

IMG_8780 IMG_8793 IMG_8804 IMG_8806 IMG_8808 IMG_8811 IMG_8812 IMG_8814 IMG_8815

Näst sista dagen i England var trädgårdsdag med besök på två underbara trädgårdar; Kiftsgate Court och Hidcote Manor Garden, båda i närheten av Chipping Campden i Gloucestershire. Kiftsgate Court är en stor trädgård indelad i många olika rum och trots storleken och allt folk var det tydligt att det var en privat trädgård. Ett par välklädda ungdomar spelade pingis på husets veranda och det hela såg ut som hämtat från en Poirot-film. Trädgården har bland annat en vacker ”white sunken garden”, en modern och lugn vattenträdgård och många slänter.

IMG_8822 IMG_8825 IMG_8829 IMG_8830 IMG_8834 IMG_8841 IMG_8842

Hidcote Manor Garden är enorm och är känd för sin formella inramning och struktur där planteringarna innanför är mjuka och vilda. Här finns the Pine Garden, Pillar garden, the old garden, the white garden, the Stilt garden, the Alpine terrace, the Winter border, the Poppy garden osv och bjuder på inspiration för alla typer av trädgårdar. Det är stort, magnifikt och vackert!

IMG_8879 IMG_8878 IMG_8872 IMG_8870 IMG_8868 IMG_8864 IMG_8854 IMG_8851 IMG_8848

 

Från Oxford är det inte så långt till området som kallas the Cotswolds och som är känt för sina små pittoreska byar. Vi åkte igenom ett par byar och käkade middag i Stow-on-the-Wold en dag.

IMG_8892 IMG_8893 IMG_8895 IMG_8896 IMG_8897 IMG_8902

Sista dagen i England tillbringade på Legoland  i Windsor (strax utanför London). Ett paradis för barnen som efter denna avslutning inte ville åka hem och lämna England.


En reaktion på ”Rundresa England del 2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s