Rundresa i södra England. Del 1.

Vi började vår rundresa i England med att åka söderut från Gatwick, till Brighton. Min bild av Brighton är förknippad men någon romantisk bild av en bad- och semesterort för britterna i början på 1900-talet och kanske därför hade jag sett framför mig kvinnor med vita volangklänningar och paraplyer och hela baddräkter. Så gick förstås inte folk runt och inte var det några som badade i havet så här i början på juni. Den berömda Brighton Pier såg däremot ungefär ut som jag föreställt mig och här fanns faktiskt verkligen solstolarna med blå- och vitrandigt tyg, en annan föreställning jag haft om Brighton. Själva pirkonstruktionen är jättefin tycker jag och tivolikonceptet längst ut på på piren passar också in. Men spehålorna och arkaderna i värsta Vegas-stil känns lite tacky tyvärr.

IMG_8356 IMG_8354 IMG_8272 IMG_8271 IMG_8322

Då det är något för kallt för att hoppa i havet hade vi valt ett hotell med pool så några dopp blev det ändå.

Thistle hotel är enormt fult på utsidan men har en fin öppen innegård. Rummen är helt ok men något slitna och badrummet ganska gammalt. Många rum har havsutsikt men vi bodde i ett sk familjerum och inget sådant har det tyvärr. Men det överlägset bästa med Thistle är läget. Precis vid stranden, ett par minuter från Brighton Pier, mitt i the Lanes som är fullt av butiker och restauranger.

Andra dagen i Brighton besökte vi the Royal Pavilion som trots sin oriental-gotiska byggnadsstil inte är lika fascinerande på utsidan som på insidan. Här är det verkligen wow-känsla! Fastän du i många slott blir hänförd av storskaligheten och detaljrikedomen så blir du här helt slagen av en orgie i detaljer och en storslagenhet jag sällan skådat. Varje rum på nedervåningen har minst 10 drakar i någon form, antingen i trä, i ljuskronor eller i målningar. Här har ägaren och arkitekter slagit på stort och det är mycket utan att blir smaklöst. Tyvärr får man inte fota inne i palatset så mina bilder nedan är bara från utsidan.

Royal Pavilion byggdes av kung George i början på 1800-talet och det var hit han flydde med sin älskarinna och levde ett lättsamt liv. Sedan dess har Brighton varit lite förknippad med utomäktenskapliga äventyr.

IMG_8338 Royal Pavilion IMG_8328 En fika på Royal Pavilions teterass. IMG_8326 IMG_8345

Parken utanför Royal Pavilion var en tillflykt för utflyktssugna Brightonbor, skolklasser och turister.

Vi åkte också det stora pariser-hjulet nere vid stranden, Brighton wheel, och såg då ända bort till de vita klipporna österut.

Från Brighton åkte vi vidare till länen/områderna Hampshire och Wiltshire, men först via Stonehenge. En miljon besökare årligen kan väl inte ha fel. Det är bara att låta sig imponeras även om jag alltid tycker att det är svårt att föreställa mig hur det såg ut och vår på den tiden då det byggdes och användes. Jag har sedan jag var mycket ung hänförts av och läst mycket om Stonehenge så för mig var detta en speciell upplevelse, att äntligen få se det i verkligheten. Jättebra audioguider på svenska finns!

IMG_8396 IMG_8372 IMG_8370 IMG_8361

Dagen därpå fick jag en fin dag för mig själv och fick uppleva ännu en dröm. Highclere castle är inspelningsplatsen för en av mina favorittv-serier Downton Abbey. Ny säsong av tv-serien är under inspelning (pågår mellan februari och juli) berättar ägarinnan av slottet, Countess Carnarvon. Men tv-teamet hade gjort ett uppehåll i inspelningen några dagar och då öppnar de upp slottet för guidade turer i stället. TV-serien har verkligen blivit ett fenomen och folk vallfärdar nu hit för att få se biblioteket och matsalen där många scener utspelar sig och förstås sovrummet där Marys turk dog osv. Det var en magisk känsla att närma sig slottet med bil och se tornet med familjen Carnarvons flagga i topp. Slottet är gigantiskt förstås men det ser än större ut på TV, vilket även gäller rummen inne. Även om rummen och salarna alltså uppfattas som mindre i verkligheten blir man inte besviken. Det är en viss känsla att gå runt i detta fantastiska slott och se scener från tv-serien och skådespelarna framför sig men också bara för att det är ett magnifikt slott i sig. Slottet har varit i släkten Carnarvons ägor i flera hundra år och är nu inne på 8:e earlen av Carnarvon som sin ägare. Den 5:e earlen av Carnarvon var en av de som upptäckte Tutankhamons grav, tillsammans med Howard Carter. Earlen var i det närmaste egyptolog och helt fascinerad av egyptisk arkeologi och samlade på egyptiska föremål. Dessa finns numera på museum i Kairo och New York men replicas finns i källaren i Egyptiska utställningen. En tur i trädgården fulländade besöket och efter denna VIP-tur fick vi också en goodiebag innehållandes en bok om Lady Almina, gift med 5:e earlen av Carnarvon, skriven av nuvarande Countess Carnarvon.

IMG_8399 IMG_8398 IMG_8413 IMG_8436 IMG_8429 IMG_8426 IMG_8419 IMG_8406

Senare på dagen åkte vi till Salisbury som är känt för sin ståtliga katedral. Denna kväll vi var där var det mässa och körafton vilket gav en extra stämning när vi försiktigt gick in och tittade i den gamla kyrkan. Katedralen och staden agerar förlaga till Ken Folletts Kingsbridge i boken Svärdet och spiran. Käkade gott och billigt på en pubs innergård med utsikt över spiran.

IMG_8442

Katedralen i Salisbury

Nu åkte vi ännu mer västerut och först ner till Lulworth Cove och Durdle door för att få en dos av kargt kustlandskap. Kusten här kallas för Dinasour Coast, för klipporna är lika gamla som dinosaurierna. Lulworth var en jättemysig by och väl värd ett besök. Vägen ner till just Durdle door-bågen var avstängd den dagen vi var där, vet inte varför men vi fick en glimt på avstånd och omgivningen är fin.

IMG_8465

Lulworth

IMG_8460 IMG_8500
Vägen ner mot Durdle door

IMG_8497
Lulworth

IMG_8495
Lulworth

IMG_8493 IMG_8485 IMG_8482
Meja vid Lulworth Cove
IMG_8467

Ner till Devon och Torquay och området som kallas Englands riviera. Här finns palmer, fuchsiabuskar och andra exotiska växter och ett något varmare klimat än i övriga England. Staden Torquay har en stor marina och många restauranger med uteserveringar nere vid vattnet. Vi bodde på ett mysigt litet hotell som heter Cranmore. Bev och Paul som driver det är jättetrevliga och gör allt för att du ska känna dig välkommen. Schyssta och fräscha rum.

I Torquay föddes Agatha Christie och en statybyst finns att skåda i staden.

IMG_8506
Utsikt över Torquays marina. Från ett pariserhjul

IMG_8507
Torquay

IMG_8509 IMG_8514

Från Torquay åkte vi sedan till Cornwall och en stad som heter Falmouth. På vägen dit åkte vi inom nationalparken Dartmoor som också är en sån där grej som jag i flera år haft en idé om att jag gärna vill se i verkligheten. Det är ju i Dartmoor som Sir Arthur Conan Doyles bok, Baskvervilles hound, med Sherlock Holmes utspelar sig. Nu upplevde vi parken och hedarna mitt på ljusan dag så den kusliga känslan från filmen uteblev, vilket väl var tur i och för sig. Tillsammans med ett par miljoner fästingar intog vi vår lunch ute på heden och fick några riktigt fina utsikter.

IMG_8525
Lunchdags i Dartmoor
IMG_8530 IMG_8532 IMG_8534 IMG_8545

Falmouth är också en kuststad, kanske något sömning. En dag räcker här och är ändå en bra utgångspunkt för att se det fina Cornwall. Den ligger nära Trebah Gardens dit vi åkte på väg upp till norra kusten av Cornwall och Devon. England är ju känt för sina vackra trädgårdar och jag förstår verkligen varför. De har tagit trädgårdskonsten på en helt annan nivå än här i Sverige och deras jordmån i kombinationen med det gynnsamma klimatet och mycket regn gör sitt. Jag som är trädgårdsintresserad blev mycket inspirerad av att gå runt i de trädgårdar vi besökte och även barnen tyckte det var kul att springa runt och titta. De allra flesta stora trädgårdar som är öppna för allmänheten har ett tehus, där du kan få en sk cream tea eller lättare lunch. Cream tea är te, engelsk scones och clotted cream och/eller marmelad.

Just Trebah gardens har en stor servering och två lekplatser för barn.

IMG_8561 IMG_8564 IMG_8572
Gigantiska och underbara Gunnera

IMG_8575

Jag blev helt betagen av deras bestånd av den enorma gunneran och köpte med mig gunnerafrön hem. Nu återstår bara att bestämma var i min trädgård de passar in…

Detta summerar i stora drag första veckan i England. Del 2 fortsätter här.

Resplan             3-18 juni                                                               County

Dag 1         Ankomst Gatwick – Brighton                                        Sussex

Dag 2         Brighton                                                                     Sussex

Dag 3         Brighton – Stonehenge – Winchester                             Hampshire, Wiltshire

Dag 4         Highclere castle – Salisbury                                          Hampshire

Dag 5         Lulworth cove – Durdle door – Torquay                         Dorset, Devon

Dag 6         Torquay – Dartmoor- Falmouth                                    Devon, Cornwall

Dag 7         Falmouth – Trebah garden – Ilfracombe                       Cornwall, Devon

Dag 8         Marwood hill garden – Cheddar – Winsley                     Devon, Somerset

Dag 9         Winsley – Bath                                                           Wiltshire, Somerset

Dag 10        Buscot – Oxford                                                          Oxfordshire

Dag 11        Stratford upon Avon                                                   Warwickshire, Oxfordshire

Dag 12        Oxford                                                                       Oxfordshire

Dag 13        Warwick castle – Stratford upon Avon                     Warwickshire, Oxfordshire

Dag 14        Kiftsgate Court gardens – Hidcote gardens              Gloucestershire

Dag 15        Legoland Windsor

Dag 16        Hemresa

Resfakta:

Flyg: Arlanda – Gatwick med Norwegian

Bil: Audi A5 med Avis. Boka automatväxlad så att du kan fokusera på vänstertrafiken.

Resesällskap: 2 vuxna, 2 barn ( 2 och 5 år)

Budget: ca 40-50 000 för hela familjen inkl. shopping och aktiviteter

Tidpunkt: början på juni

Guideböcker: Rough guide England, I never knew that about England, Christopher Winn, The most amazing gardens in Britain & Ireland, Readers Digest


4 reaktioner på ”Rundresa i södra England. Del 1.

 1. Hej Marina! 🙂 Här sitter jag & googlar runt lite spontant & hittar din blogg. Ser att du varit runt en hel del & läste även att om man hade några frågor/önskemål så kunde du ev återberätta lite. Det är nämligen så att jag & några tjejkompisar är sugna på att resa ett par månader i asien i början av nästa år & jag undrar bara om du har några reserekommendationer? Något du tycker att man bara inte får missa. Har inga speciella land planerade ännu, du kanske har något förslag? 🙂
  Härligt med en inspirerande blogg, ha det bra!
  / Kajsa

  1. Hej Kajsa! Va kul att du hittat till bloggen och gillar den! 🙂
   Låter helt underbart med en långresa med ett gäng tjejkompisar, jag kan ju inte annat än bli lite avis. Asien är väldigt bra om man ska vara ute ett tag eftersom det är så förhållandevis billigt men samtidigt varierande och bjuder på så mycket. När det gäller tips så ska jag nämna några av mina favoriter, men allt beror förstås på vad ni är intresserade av och vad ni vill uppleva. Hong Kong är en riktig favorit när det gäller pulserande städer, det finns en häftig atmosfär i den staden. Malaysia har många vackra öar att besöka och Malaysia är ett välutvecklat land, liksom Thailand, t ex när det gäller sjukvård mm. Är ni intresserade av djur och natur rekommenderar jag verkligen Borneo som är helt outstanding om ni vill vandra i regnskog eller dyka. Jag har varit på malaysiska delen (norra) av Borneo som kallas Sabah och den är nog lite mer lättingänglig än den indonesiska tror jag. På Borneo kan du se näsapor och orangutanger längs Kinabatang-floden, apor som du inte kan se någon annanstans än just här. Du kan besöka ett rehabiliteringscenter för orangutanger som heter Sepilok eller vandra i djupaste orörda regnskogen och se vrålapor, enorma insekter mm vid Danum valley. Eller varför inte dyka vid några av de bästa dykplatserna i världen, Sipadan och Kapalai?
   Thailand är ett väldigt trevligt land och jag rekommenderar Bangkok och Krabi men om jag vore er skulle jag lägga tyngdpunkten på länder som inte är lika lätta att ta sig till och troliga att man återvänder till senare i livet.
   Jag har aldrig varit i Kambodja eller Vietnam men skulle väldigt gärna vilja åka dit. I Kambodja finns Angkor Wat, en del av ett stort tempelområde som jag tror är en mäktig upplevelse att besöka.
   Har ni tänkt köpa jorden runt-biljett? Jag åkte Bangkok-Hong Kong-Singapore-Malaysia-Bali-Australien (5 flygstopp)-Nya Zealand-Fiji-Cooköarna-Los Angeles-London-hem på en sådan biljett och det var ett mycket bra upplägg för oss. Men sådana biljetter kan du utgå ifrån och sen köpa till stop ganska billigt längs vägen, i alla fall funkade det så förr.
   När ni ändå är i Asien och har några månader på er skulle ju jag försöka ta mig till Australien och/eller Nya Zealand. Båda länderna är underbara men väldigt olika. Australien är lätt ett av mina favoritländer och är ett lätt land att resa runt i och mycket att se och göra. Tänk bara på att om ni ska hitta på grejer i Australien så kostar det. Det är nog i sig lite billigare än i Sverige men en dagstrip dykning, safari i nationalpark, entré till SeaWorld och liknande kostar förstås.
   Och så ett par ”varningar”. Var försiktig med drinkar som serveras i vissa barer i Sydostbaren, det har varit mycket skriverier de senaste åren ang. metanolförgiftningar. Är ni osäkra på om det är riktig sprit som bjuds, välj öl eller vin istället. http://www.aftonbladet.se/resa/article17081344.ab
   Bali är en jättefin ö och kan vara ett paradis, men undvik då ställen som Kuta och Sanur som mer bjuder på enerverande försäljare och McDonalds än fina stränder. Jag tror Bali är som finast om ni åker till norra delen eller kostar på er ett lyxigt boende med ett hotell med egen strand.
   Ja, vad mer? Å det finns så mycket. Indien, Kina, resa längs Mekongfloden, Japan! Ja jag skulle nog kunna skriva en uppsats till dig tror jag.
   Vill du ha tips på mer specifika ställen och saker får du höra av dig igen, sådant tycker jag är jättekul och hjälper jag gärna till med.

 2. Durdle Door var nog avstängt p.g.a. rasrisken. Det rasar bitar av klippor regelbundet och kommer nog bli ännu värre efter januaristormarna nu. Synd att ni inte tog er till St Ives. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s