Andalusien – en äkta spansk upplevelse med starka inslag av arabisk kultur och arkitektur

Det är fascinerande, något som känns så genuint spanskt är också målet för otaliga ockupationer och olika slags herravälden under århundraden. Här har morerna verkligen gjort ett avtryck men även romarna, fenicierna, vandalerna och andra nordeuropeiska folk. Andalusien förknippas med Costa del Sol, Malaga, La Alhambra, flamenco, sherry, surfing, små vita bergsbyar, Sierra Nevada, tapas, romska influenser och ingen annanstans i landet får vi sinnebilden av det traditionella Spanien som just här.

spanien
Karta: Google

På denna veckolånga rundresa med bil var vi fyra stycken. Jag, Pelle och Pelles två barn som vid den tiden var 13 och 15 år. Vi åkte i mitten av juli och är du rädd för värme är inte detta rätt tid att åka. Det kan blir riktigt hett i södra Spanien på sommaren.

Vår resplan såg ut så här:

Dag 1                  Ankomst Malaga
Dag 2                  Malaga – Orgiva – Ferreirola (Las Alpujarras i Sierra Nevada)
Dag 3                  Ferreirola – Granada
Dag 4                  Granada – Sevilla
Dag 5                  Sevilla – Jerez – Zahara de los Atunes
Dag 6                  Zahara de los Atunes – Cadiz
Dag 7                  Cadiz – Tarifa – Ronda
Dag 8                  Ronda – Puerto Banus – Malaga

karta
Karta: Google

Vi flög in till Malaga och kom fram sent, hämtade ut hyrbilen och tog oss direkt till hotel Acacias , ett mysigt hotell beläget ett par kvarter från havet.

Malaga_ Hotel Acacias5
Hotel Acacias

Vi stannade inte kvar i Malaga för att bada utan begav oss nästa förmiddag österut mot Sierra Nevada. Sierra Nevada är Europas näst högsta bergskedja, efter Alperna och bjuder på sydligaste skidåkningen i Europa. Nu var det ju inte skidåkningen vi ville uppleva här utan vandring och de mysiga bergsbyarna som finns i området. Vi åkte till det område som heter Las Alpujarras med renodlat arabisk arkitektur och vita byar och som ligger på Sierra Nevadas södra sida. Dit var vi på väg men först gjorde vi ett stopp i en stad som heter Orgiva. Här prickade vi in veckans marknad (torsdagsförmiddagar). Så shoppingdags! J Tyvärr erbjöds mest krimskrams och inte helt moderna kläder men vi slog till på kryddor och nötter.

Orgiva2
Kryddor på marknaden i Orgiva

Väl framme i Ferreirola och checkade vi in på ett jättemysigt och trevlig litet hotell som heter Sierra y Mar med utsikt över Las Alpujarras . Hotellet hade vi hittat i en underbar guide till att hitta små mysiga och unika hotell, Small hotels and Inns of Andalucia av Guy Hunter-Watts. En riktig hjälp för oss på resan! Vi hittade nog samtliga hotell däri, förutom vår första natt i Malaga.

Las Alpujarras_Sierra y Mar20

Las Alpujarras_Sierra y Mar17

Las Alpujarras_Sierra y Mar15

Las Alpujarras_Sierra y Mar9

När vi lagt av oss packningen tog vi en vandringstur på några kilometer i bergen till ett badställe. Vi hittade en gammal och liten stenbro som gick över en å som stundom gled fram och stundom forsade. Ett riktigt skönt och svalkande dopp.

Las Alpujarras15

Las Alpujarras13

På kvällen tog vi bilen till grannbyn Mencinilla där jag åt resans första gazpacho.

Efter en underbar frukost på hotell Sierra y Mar med hembakt bröd och den fantastiska utsikten åkte vi raka vägen upp till Granada. Eller raka och raka. Åksjukevägar var det bestämt.

Väl i Granada upptäckte vi att staden inte är gjord för biltrafik. Staden är värre än Karlshamn när det gäller enkelriktat och stora delar av staden är endast tillåten för taxi-, buss- eller behörig trafik till hotell (vilket vi ansåg oss vara). Här var enda gången på resan vi hade lite svårt att hitta boende för att det var fullbokat. Till slut hittade vi i alla fall ett centralt beläget hotell som heter Pilar del Toro som ligger vid Plaza Neuvo/Plaza Ana.

På kvällen gick vi runt i Albaicin, de moriska kvarteren i Granada, och besökte bland annat utsiktsplatsen Miradar del San Nicholas. Middag åt vi i närheten av utsiktsplatsen på en restaurang med spansk mat och här åt jag resans tredje gazpacho…Restaurangen heter Carmen Mirador de Aixa och de serverade rejäla portioner och riktigt god mat.

Granada_Albaicin1
Albaicin

Granada_Albaicin6
Kvällsutsikt från Miradar del San Nicholas

Granada är sinnebilden för det moriska i Spanien. Här har du det berömda Alhambra, en enorm borg byggd för att försvara al-Andalus, det arabiska välde som omfattade så gott som hela den iberiska halvön. De kristna återerövrade stora delar av halvön i början på 1200-talet men Andalusien förblev moriskt i ytterligare 250 år ungefär, då de slutligen dukade under för kung Ferdinand och drottning Isabellas styrkor 1492. Alhambra är världens bäst bevarade arabiska medeltidspalats. Tur att Napoleons armé misslyckades med att spränga det i luften. Det är även en av de största sevärdheterna i Europa vilket förklarar varför det är lite tryck på hotellen i staden.

Granada_Alhambra32

I anslutning till Alhambra ligger också sommarpalatset Generalife som var de moriska kungarnas sommarnöje. Generalife är känt för sina vackra arabiska trädgårdar. Tornen bjuder på en fantastisk utsikt över staden och bergen.

Granada_Alhambra12

Granada_Alhambra36

Granada_Alhambra40

Granada_Alhambra26
Vattentrappa i Generalife, utmärkt arabisk byggnadskonst

Granada_Alhambra23

Från Granada åkte vi vidare till Sevilla, en bilfärd på ca tre timmar.

I Sevilla bodde vi på Hotel Simon som hade vackra detaljer och fin innegård. Sevilla förknippar i alla fall jag med flamenco, svarta och röda kjolar och det som anses vara genuint spanskt. Men även här är morernas arv stort, bland annat genom det magnifika palatset Real Alcazar väl värt ett besök om du vill häpnas och imponeras av arabisk arkitektur och detaljrikedom.

Sevilla_Hotel Simon7
Hotel Simon, Sevilla

Sevilla_Alcazar20
Real Alcazar, Sevilla

Sevilla_Alcazar14

Sevilla_Alcazar3

Den stora kända katedralen med dess klocktorn La Giralda är däremot byggd av kristna erövrare och stod färdig 1501. Mätt i kubikmeter är den tydligen kristenhetens största kyrka.

Sevilla13
La Giralda

Från Sevilla, som var olidligt varmt nu i juli, tog vi oss söderut till havet. Lunch käkade vi på vägen i Jerez de la Frontera, sherryns födelsestad. På eftermiddagen kom vi fram till Zahara de los Atunes och här kunde vi ta resans första havsbad. Fin lång och bred strand med stora vågor. Kusten och Zahara är känt för sitt tonfiskfiske, därav namnet Zahara de los Atunes.

Efter ytterligare en dag vid poolen och stranden checkade vi ut och begav oss till Cadiz. Cadiz verkligen pulserade av liv fastän det var en måndagkväll. Gammal bebyggelse, franska balkonger, smala gator, charmiga torg och så läget mitt vid både Atlanten och Cadizbukten. Det är den här typen av stad, tillsammans med Istanbul, Marrakech, Kairo mfl, som bjuder in till en känsla av att flyttas tillbaka i tiden och stiga in i en sagovärld. Jag blev förälskad direkt och kommer gärna tillbaka hit. Cadiz gör anspråk på att vara Europas äldsta stad, sägs ha grundats år 1104 av fenicier, även om mycket originalbebyggelse är förstört pga ödeläggelse och jordbävningar.

Cadiz4
Cadiz

Cadiz2
Cadiz

Cadiz6
Vi lämnade Cadiz en morgon och fortsatte mot Tarifa med ett stopp vid en utsiktsplats där man kunde se Marockos toppar på andra sidan sundet.

Zahara de los Atunas-Ronda27
Afrika på andra sidan sundet

Tarifa är känt för sin surfing men vi gick mest runt i lite affärer innan vi åkte vidare till Ronda som är den största av ´pueblos blancos´ – de vita byarna. Dessa byar ligger uppe i bergen och det är en minst sagt slingrig resa dit men belöningen är stor. Ronda är en mycket trevlig och mysig by och även vårt hotell var jättemysigt, Alavera de los Banos, som ligger bredvid ruinerna av ett gammalt arabiskt bad. Underbar inredning och utegård, bra mat och helt underbar frukost. Här i Ronda fick vi äntligen se en flamencoföreställning. En mycket häftig upplevelse, jag blev otroligt imponerad av artisterna. Det var pricken över i:et att få avsluta vår vistelse i Andalusien med flamenco.

Ronda_Alavera de los Baños7
Hotel Alavera de los Banos i Ronda

Ronda_Alavera de los Baños11
Uteplats på hotel Alavera de los Banos, Ronda

Ronda11
Ronda

Ronda3
Mäktig flamenco-uppvisning

Dagen efter gick vi sightseeing i Ronda och åkte sedan vidare mot Malaga med ett lunchstopp i Puerto Banus. Havskusten i södra Andalusien kallas Costa del Sol, och är ett känt turistparadis. Och absolut, kom hit för värmen och solen men glöm för all del inte bort de andra skatterna i området som jag berättat om ovan. De ligger bara ligger en liten bilfärd bort och bjuder på en annan värld och eviga minnen.

Guideböcker:

Topp 10 Andalusien och Costa del Sol, Första klass pocketguider
Andalucia, Footprint
Small hotels and Inns of Andalusia, Guy Hunter-Watts


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s