Topplistan: Bästa dykplatserna

1. Sipadan, Borneo

Ingenting slår dykningen vid ön Sipadan utanför Borneos östkust. Här finns en marin fauna som slår det mesta. Vid ett och samma dyk kan du se 10-15 revhajar (white tipped), sköldpaddor, djävulsrockor och stora stim av barracuda och jackfish mm. Det finns många dykplatser runt ön som du åker båt till men minst lika bra är det att gå i vattnet från stranden. Några meter ut finns en 600 meter djup drop off och mängder med koraller vilket drar till sig många även stora fiskar från djupet utanför. Lite halvläskigt och svårorienterat att befinna sig i mörkret och veta att det är 600 meter vatten under en men simmar du precis vid kanten ser du ändå mest fisk och håller lättare koll på ditt eget djup.

Sipadan är som gjort för dykning. Det var här Cousteau, pionjären inom dyk- och undervattensfilm, spelade in flera filmer.

Mer om Sipadan här

iStock_000004504983Medium  manta

Foto: sipadan.com

2. Kapalai, Borneo

Om Sipadan bjuder på de stora djuren är det de små som hägrar vid Kapalai. Detta är ett lyxigt boende bokstavligen mitt ute i havet. Även här finns många intressanta lite halvstora fiskar såsom krokodilfisk, sköldpadda, scorpion fish, muräna, stingrocka, lion fish och den giftiga stenfisken mfl men det är de små som kryddar till det. Här får du tid att betrakta de vackra små vattendjuren såsom chomodoris coi (marilyn monroe), matadoris minor (gul snigel), små räckor och krabbor.

Mer om Kapalai här

kapalai

Foto: Malaysian Islands

3. Stora Barriärrevet, Australien

Världens största korallsystem har förstås sina pärlor. De flesta åker ut från Cairns i norra Australien för där är revet närmast kusten och mest lättåtkomligt. Här finns otroliga färger och ett vatten som är så klart och bjuder på en fantastisk sikt.

Mer om stora barriärrevet här.

greatbarrierreef1

Foto: greatbarrierreef.org

4. Fiji

Det är nu det börjar bli svårt att välja. Vilket ställe bjöd egentligen på bästa dykvattnet, Fiji , Cook-öarna, Thailand, Röda havet, Galapagos eller Bonaire? Nu börjar det alltså bli jämt och det är små marginaler som skiljer dem åt.

Fiji tar jag för att det var så vackra färger och bra sikt.

5. Bonaire

Bonaire är ett dykmecka och är en av ABC-öarna i södra Karibien. Hit åker du för att dyka för de långa fina stränderna som du finner på systerön Aruba lyser här med sin frånvaro. Det är en ganska karg och liten ö. Här hyr du en bil och tuber, fyller på luft i tuberna på något av alla tankställen och åker runt ön för att stanna på de olika dykplatserna som du når från stranden. Det går också att följa med båtar ut förstås.

Här såg vi bland annat tarpon, en fisk som är fantastisk stor tillsammans med otroligt mycket annan fisk.

250px-Atlantic_tarpon

Foto: Wikipedia

6. Khao Lak och Similanöarna, Thailand

Thailand hamnar här för de stora mängder leopardhaj, bläckfisk och stora stim av vackra lion fish vi såg vid bla Tinminer wreck utanför Khao Lak. Fina och stora koraller och härligt varmt vatten vid Similan.

7. Cooköarna

Cooköarna är ett fantastiskt ställe i sig och tar du en dykbåt ut till reven får du upptäcka en minst lika vacker värld. Klart vatten och rikt djurliv.

8. Galapagos

Galapagosöarna liknar inget annat, många djur här är endemiska dvs de finns bara här och ingen annanstans. Det gäller även den stora Galapagoshajen som du kan stöta på under havsytan. Jag såg ingen Galapagoshaj men vi fick påhälsning av hammarhaj och djävulsrocka istället. Här finns också sjölejon på flera stränder och har du tur kommer de för att leka med dig när du snorklar eller dyker.

9. Röda havet, Egypten

Jag kommer ihåg vackra färger, fint vatten och en fantastiskt god lunch på dykbåten. Röda havet är röda havet, ett av de de bästa dykvattnena i världen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s