USA – i Cadillac genom sydvästra USA. Del 1.

Det här är faktiskt en av de roligaste resor vi gjort. Först knappt tre veckor med bil i Kalifornien, Nevada och Arizona och sedan några dagar i New York. Jag kommer att fokusera på rundresan med bil här. New York får bli en annan historia.

Så vilken bil ska man hyra? Min första önskan var en cab eller ännu hellre en Buick från typ 80-talet, en sån där som ser ut att vara täckt med trä på sidorna ni vet. Jag kollade Rent a wreck och andra sajter men hittade inga såna bilar så till slut tog vi en annan amerikansk bil som skulle vara mer ståndsmässig tyckte vi. En Cadillac. Och går det nu inte att få en gammal rosa Cadillac från 50- eller 60-talet får man ta en ny. Inte så dumt det heller…

Vår i tre veckor!

Tid för resan 25/8-13/9

Så här såg vår resplan ut:

Dag 1-3              San Francisco
Dag 3                 San Francisco – Napa valley – Manteca (Kalifornien)
Dag 4-5              Yosemite National park (Kalifornien)
Dag 5                 Yosemite – Santa Cruz (Kalifornien)
Dag 6-7              Highway 1, Santa Cruz – Santa Barbara (Kalifornien)
Dag 8                 Death valley och ankomst Las Vegas (Kalifornien och Nevada)
Dag 9-10            Las Vegas (Nevada)
Dag 10               Lake Mead – Seligman (Nevada)
Dag 11               Tusayan – Grand Canyon (Arizona)
Dag 12               Grand Canyon – Kayenta (navajoland, Arizona)
Dag 13               Canyon de Chelly och Window Rock (navajoland, Arizona)
Dag 14-16          Tucson – Tombstone – Bisbee (Arizona)
Dag 16-19          Ranch i Arizona
Dag 19               Phoenix (Arizona)

Vi landar i San Francisco en augustidag och hämtar ut vår Cadillac STX hos biluthyrningsfirman Alamo. Jag satte mig vid ratten och Pelle läste kartan för att ta oss in till centrala SF och leta upp Hotel Triton. Efter några felkörningar i South of Market hittar vi hotell Triton som ligger vid Grant Ave precis vid Chinatown-porten. Hotel Triton är hotellet för dig som gillar rock och kitsch!

Pelle smälter in i miljön på Hotel Triton

Dagen därpå åt vi frukost på Café de la Presse precis bredvid hotellet. Mums med american pancakes m sirap, jordgubbar och banan och youghurt.

Sen påbörjade vi en lång stadsvandring. Vi täckte Downtown, Nob hill, North beach, Jackson Square, Union Square, Financial district och Fisherman´s Wharf. Vid Pier 39 underhölls vi av både sjölejonen och av utsikten över Alcatraz och Golden Gate.

Sjölejonen vid Pier 39
Alcatraz. Hemvist åt både Al Capone och Machine Gun Kelly när det begav sig.
Transamerica Pyramid till vänster. Ett av SFs kändaste landmärken och högsta byggnaden i staden.

Hamnade bland annat på Victoria´s Secret där jag handlade underkläder. Vilken service! Vackra omklädningsrum och smart säljteknik.  Bland annat fick jag, förutom den bh jag själv valt ut, en låda med fyra bh-modeller som var deras bästsäljare i min storlek. Och visst – jag gick på det!

Från Fisherman´s Wharf tog vi cable car hem och gjorde det ”the local way”, d.v.s hoppar på en station mellan ändhållsplatserna för att slippa köerna och tar en plats hängandes på sidan.

San Francisco är betydligt mindre men ack så mycket vackrare och trevligare än grannen Los Angeles. Det är en av landets mest liberala städer och gayscenen är därför inte helt oväntat stor här.

Trodde inte jag skulle säga att en brandbil är snygg, men den här är fasen det!
Muralmålning på hus. En vanlig förekommande syn i SF.

Dagen det var dags att åka ifrån San Francisco hämtade vi ut vår Cadillac och tog sedan en tur runt staden för att se vissa delar innan vi lämnade den. Vi körde på Lombard St, stans slingrigaste gata och Filbert St, den brantaste gatan och som kändes som när man åker över högsta toppen på en berg- och dalbana.

Lombard St, stans slingrigaste gata, sedd framifrån.
På väg över krönet på Filbert St, stans brantaste gata.

Vi beundrade också de fina kvarteren och husen i Pacific Heights och tog en tur igenom Haight-Ashbury – flower power-generationens vagga. Syntes bara några få spår från den eran idag. Sen var vi redo att ta oss an Golden Gate-bron för nu skulle vi åka norrut till Napa valley. Oturligt nog var det en dag med den berömda SF-dimman så vi såg brons röda bågar sträcka sig in i molnen. Men vi tyckte att den var jättefin ändå och framförallt en härlig upplevelse att köra över!

Golden gate. In i dimman!
På väg över Golden gate.

Vi körde längs väg 29 genom Napa valley, ett av Kaliforniens kända vindistrikt. Innan vi började prova viner stoppade vi på Napa Premium Outlet och shoppade kläder och skor. Billigt med märkeskläder!

Första vingården vi stannade vid heter Heitz, ett tips från en norska vi träffat på resan. Här var provningen gratis men vi gillade egentligen bara deras portvin så vi köpte med oss två flaskor port hem. Pelles önskan var att besöka Beringer vineyards så det blev vårt nästa stopp. Här betalade man för provningen och fick då tre olika viner. Det absolut godaste var ett Cabernet Sauvignon för 115 dollar. Så len, så len! Det var ändå för dyrt för en flaska vin så vi köpte istället en flaska Chardonnay med nötig smak och annan röd Cabernet Sauvignon istället.

Vinprovning hos Beringer vineyards

Det blir ju till att spotta i hinken när man är på bilresa i vinprovningsland och efter att ha provat totalt elva viner var vi nöjda och beslöt oss för att åka vidare mot Yosemite National park.

Vi ville hinna så nära parken som möjligt för att kunna komma dit tidigt dagen därpå. Vi slutade på ett Best Western-hotell i Manteca där vi käkade och drack gott på Applebee´s.

Ju närmare Yosemite vi kom desto mer märkte vi hur landskapet förändrades och blev kulligare och grönare. Längs vägen såg vi odlingar med mandelträd och vinrankor.

På väg till Yosemite
Mandelträd

Väl framme i Yosemite fick vi sista rummet på Yosemite lodge, ett stort komplex i Yosemite valley. Kostade då 113 dollar (år 2006) + moms. Lite mycket för det lite halvsunkiga rummet, men som nationalekonomiutbildad förstår jag utbud och efterfrågans effekt på priset…

I dalen finns små ekorrar som letar ekollon och på kvällen kom även tvättbjörnarna fram som sprang runt och lekte runt lodgen.

Kompis i Yosemite

Morgonen därpå gick vi upp ganska tidigt för vi hade bokat in oss på en tur till Glacier point, en stor utsiktsplats högst upp på en klippa. Dit kom vi med buss och under färden berättade guiden och tillika chauffören om Yosemites natur och om parken. I närheten av Glacier point fick vi se en black bear (svartbjörn?), en mamma med två små ungar! Fantastiskt att få se dem så nära och så obekymrade om vår närvaro i bussen. Vi Glacier Point beundrade vi utsikten en stund och satte sedan fart på en hikingled tillbaka till dalen. Den var totalt ca 1.5 mil. Leden bjöd på en fantastisk utsikt över dalen, flera vattenfall och Half Dome mm.

Den halva klippan, Half Dome

Nevada Falls, Yosemite

Ekorrarna sprang runt benen på oss när vi traskade fram i ganska rask takt. Orkar du med en liten avstickare från leden kan du gå till Nevada Falls som är ett jättefint vattenfall. För det mesta gick hela vandringen neråt, vi hade bara en stigning tror jag. Och vad det kändes i fötterna sen! Skönt med en dusch, käka lite och sedan sätta sig i bilen igen. Ut från parken åkte vi en annan väg än den vi hade kommit in via och vi gjorde ett litet stopp i en charmig by som heter Mariposa på vägen.

Landskapet började mer och mer se ut som när vi åkte mellan Manteca och Yosemite med gula betesmarker varvade med stora fält av majsgrödor eller mandelträd. Tomater verkar också vara en vanlig odlingsgrönsak i trakten för vi passerade flera lastbilar fullpackade med tomater. Vi korsade bergen för att sen åka mot Santa Cruz. Vi kom fram sent till Santa Cruz och hittade ett urcharmigt och romantiskt hotell som heter the Babbling Brook Inn.

The Babbling Brook Inn, Santa Cruz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s