Rothenburg ob der Tauber

I södra Tyskland, ca 25 mil nordväst om München, ligger en mysig medeltida stad som heter Rothenburg ob der Tauber. Du kommer inte att vara den enda turisten i staden, hit kommer busslaster med turister från hela världen men det går att hitta lugna gator och platser.

Stora Torget Rothenburg ob der Tauber

Här är mysigt att bara strosa omkring på gatorna men det finns fyra saker som jag tycker du inte ska missa vid ett besök:

  1. Äta Schneeballen

Schneeballen är ett lokalt bakverk som är rund som en snöboll, därav dess namn. Schneeballen kommer du se i många skyltfönster och det är bara att gå in och köpa den smak som lockar mest.

2. Butiken Käthe Wohlfart

Stig in i en värld där det alltid är jul! Här hittar du allt du vet och inte vet att du vill ha till julgranen. Glittriga fåglar eller instrument, nötknäppare i alla former och storlekar, glasdekorationer och mycket mycket mer. På gatan mittemot finns ett julmuseum.

3. Plönlein, korsningen Kobolzeller Steige och Spitalgasse strasse

Söker du på Rothenburg ob der Tauber på Instagram så är de flesta bilderna från denna korsning. Kanske den vy som kännetecknar staden mest.

4. En tur uppe på stadsmuren

Ta dig upp längs stadsmuren och promenera mellan stadsportarna.

Utöver det finns mycket mer att se. En gotisk kyrka, Jakobskirche, som har ett altar som sägs innehålla en droppe av Kristi blod. De har även ett medeltida kriminalmuseum.

Det finns en sägen om Rothenburg ob der Tauber. Staden spelade en roll i 30-åriga kriget då katoliker och protestanter (med bland annat vår egen Gustav II Adolf i spetsen) krigade i Europa. År 1631 nådde kriget staden som på den tiden var protestantisk. Den katolske generalen Tilly och hans arme belägrade staden och krävde att invånarna skulle ge upp men de vägrade. Staden kunde inte hålla emot och borgmästaren och stadsråden tillfångatogs och dömdes till döden. När Tilly bjöds på en kanna vin kom han på förslaget att skona rådsmedlemmarna och invånarna OM någon hade mod nog att klämma hela kannan i ett nafs. Borgmästare Georg Nusch accepterade utmaningen och klarade det, således räddade staden undan katastrof. Legenden har gett upphov till allt ifrån teaterpjäser till klockspelets handling varje dag på turistbyrå-huset i staden.

Rothenburg ob der Tauber är den mest kända staden längs den sk Romantische strasse, en fin bil- och cykelväg mellan flera små underbara medeltida byar i södra Tyskland.

Missa gärna:

Tidigt på kvällen, så fort det börjar bli middagstid så fylls stadens restauranger fort. Var ute i god tid eller boka bord. Missa gärna vissa turistfällor vid stora torget.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s