Fler pandor i världen

Önskar att jag hade råd att vara fadder för alla utrotningshotade djur men jag har fått välja två som ligger mig varmt om hjärtat och som jag önskar att jag får skåda vilda och i sina rätta element en dag; tiger och panda. Har varit tiger- och pandafadder genom WWF i flera år och löpande får jag därför rapporter om utvecklingen och arbetet med bevarandet av dessa arter. Delar med mig av den senaste nedan! Senaste pandarapporten fastslog att pandapopulationen ökat med 17% de senaste tio åren! Skönt och kul att se en positiv utveckling.

För visst vill vi ha mångfald inte bara bland oss människor utan även i faunan?!

Foto: Allan Carlson, WWF
Foto: Allan Carlson, WWF
Foto: Allan Carlson, WWF
Foto: Allan Carlson, WWF
Jättepandans hemtrakter Foto:  Christiaan van der Hoeven WWF-NL
Jättepandans hemtrakter
Foto: Christiaan van der Hoeven WWF-NL

Hej alla pandavänner!

I årets första Pandarapport har vi en mycket glädjande nyhet att berätta om! Nyligen offentliggjordes resultatet av den senaste pandaräkningen i Kina, och det är mycket positivt: antalet vilda pandor har ökat från 1600 till 1864 individer under det senaste decenniet. Det är en ökning med nästan 17 procent.

WWF har jobbat med projekt för pandorna sedan 1980-talet och välkomnar de positiva siffrorna från Kinas skogsmyndighet.
 
– Siffrorna är glädjande. Det är en framgångssaga som skett inom loppet av knappt tio år och visar att naturvård lönar sig, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
 
Den vilda jättepandan, som också är symbol för WWF, lever bara i sydvästra Kinas otillgängliga bergsområden i provinserna Sichuan, Shaanxi och Gansu. Urskogen ligger inklämd mellan jordbrukslandskapet, som snabbt expanderar uppåt, och de trädlösa höga bergsmassiven vid Tibetanska högplatån.
 
Inventeringarna och pandaräkningen – National Giant Panda Survey – är den fjärde någonsin. Den visar på en ökning av pandorna med nästan 17 procent jämfört med den senaste räkningen 2003. Pandareservaten omfattar cirka 2,58 miljoner hektar vilket motsvarar en yta lika stor som Norrbotten.
 
Idag finns 67 pandareservat i Kina, som hyser 70 procent av pandorna. 27 nya reservat på mer än 1 miljon hektar har tillkommit det senaste decenniet. Pandorna är uppdelade i 24 delpopulationer varav de flesta har färre än 50 djur. I många finns bara en handfull individer som löper stor risk att dö ut före år 2100
 
Inventeringarna i pandaskogarna är den mest omfattande någonsin. Spårarna har använt sig av spillning, DNA-teknik och bilder från kamerafällor.
 
– Det här är ett kvitto på att naturvårdssatsningar lönar sig. I samarbete med kinesiska forskare och myndigheter har WWF kartlagt de viktigaste pandaskogarna och tagit fram planer för pandareservat och korridorer mellan skogarna. Förbudet mot skogsavverkning blev den stora vändningen för arbetet med att rädda pandorna, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF.
 
Men trots framgångarna återstår stora utmaningar. Fragmentering av livsmiljöer, gruvdrift, vattenkraft, turism och infrastruktur är påtagliga hot liksom klimatförändringar och trycket från en växande befolkning. Jordbävningen den 12 maj 2012 ödelade stora områden på bara några sekunder när den ruskade om bergsmassivet.
 
WWF fortsätter därför att kämpa för Pandan och dess livsmiljö, stärkta av det här oerhört glädjande beviset på att vårt naturvårdsarbete verkligen ger resultat. Utan vårt arbete tillsammans med myndigheter och lokalbefolkning i Kina hade pandan varit utrotad i det vilda idag. Men vårt arbete skulle inte vara möjligt er fantastiska supportrar- stort varmt tack för att ni stödjer WWF!

Pandahälsningar från WWF!

Ps, läs gärna mer på Facebook eller wwf.se!


2 reaktioner på ”Fler pandor i världen

  1. Visst förespråkar jag mångfald i faunan och välkomnar satsningar på detta och roligt därför att pandatrenden vänt. Ibland saknar jag ett liknande engagemang för ”utrotningshotade ”människor. Det råder förstås ingen motsättning mellan dessa båda engagemang, men tanken smyger sig på mig ibland om du förstår vad jag menar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s