Bob Marley och Nine Mile

Om Usain Bolt är Jamaicas nuvarande frontfigur nummer ett så är nog ändå Bob Marley landets mest kända person genom tiderna. Det var Robert ‘Bob’ Marley som satte reggaemusiken på världsmusikscenen. Jag trodde nog att vi skulle höra mer av hans musik på ön, men vi bodde ju på ett spanskt hotell där det verkar vara lite ‘finare’ med jazz och loungemusik. Så för att få vår reggaenyfikenhet och lusta stillat åkte vi med på Vings utflykt till Nine Mile som är en by uppe i bergen och platsen där Bob Marley föddes 1945. Hit återvände han löpande under hela sitt liv och det är också här han ligger begravd i ett mausoleum tillsammans med sin bror och sin mamma.

wpid-imag2795.jpg wpid-imag2798.jpg

De flesta guiderna på stället är rastafaris dvs de har sällat sig till den tro som Bob Marley själv hade. Religionens namn kommer från Ras Tafari som betyder lejonprins och som var ett av de namn som Etiopens härskare Haile Selassie hade på sig själv. Haile Selassie är av rastafaris upphöjd till Jesus eller gudomlig nivå. Därför säger man också att Etiopien är Sion och alla människors ursprung. Rastafaris dricker ingen alkohol och röker inte cigaretter. Ganja eller marijuana får man däremot röka. Mycket. Vilket du kommer att märka på guiderna. Som Benjamin, vår guide på plats, sade: ”Now we are high up in the Mountains but how high you will ever get, you won´t become higher than me.”

Vår guide Benjamin
Vår guide Benjamin

wpid-imag2811.jpg

Benjamin sittandes på stenen som Bob Marleys sägs ha använt som huvudkudde fler gånger.
Benjamin sittandes på stenen som Bob Marleys sägs ha använt som huvudkudde fler gånger.
Moa och Benjamin
Moa och Benjamin

wpid-imag2821.jpg

Bob Marley and the Wailers låter spelades och dansades till
Bob Marley and the Wailers låter spelades och dansades till

wpid-imag2810.jpg wpid-imag2799.jpg

Hela stället badar i rastafärgerna gult, rött och grönt och citat från Marleys låtar. Vi lyssnade mycket på reggae innan vi åkte till Jamaica, för att komma i stämning. Vilken fantastiskt skön musik Marley skapade. Jag är så imponerad av hans produktivitet och nu när jag har varit här så kommer jag lyssna mer uppmärksamt på hans fina texter.

wpid-imag2831.jpg

Bob Marleys hus
Bob Marleys hus

Detta var en mycket trevligt ordnad utflykt från Ving, guiden Morten var bra, påläst och tog oss igenom Jamaicas musikhistoria på vägen dit och hem. Ett tips är att ta med åksjukepiller för vägen dit är minst sagt slingrig.

Läs mer om Bob Marley här.

 


En reaktion på ”Bob Marley och Nine Mile

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s