Milano – helg i modets och fotbollens tecken

En helg i slutet av mars och första vuxentiden på tu man hand på bra länge. Och en ny oförstörd lön…

Nu bar det iväg till Milano!

Fokus med resan var avkoppling, fotboll, shopping och Da Vinci. Fotbollsbiljetterna till Milan vs Roma och delar av resan var en födelsedagspresent till min sambo. Vi åkte fredag och hem måndag, för ska du på fotboll bör du ha lördag och söndag resfria eftersom matchschemat närsomhelst kan ändras. Vår match var till exempel planerad till söndagen men veckan innan flyttades den till lördagen.

Milano bjöd på sol och en rejäl försmak av våren. Hemma hade på sin höjd krokusen vågat sig upp ur jorden. I Milano blommade redan magnolia och körsbärsträd.

Ett mål med resan var att få se originalet av Leonardo da Vincis ”Nattvarden” som går att beskåda i dominikanklostret intill kyrkan Santa Maria delle Grazie. Vi försökte boka biljetter i förväg men tyvärr inte tillräckligt långt i förväg.  Ett tips är därför att se till att boka biljetter till Nattvarden redan hemifrån och flera veckor innan du ska åka. Vårt kulturella inslag blev istället Duomos tak. Duomo är världens tredje största kyrka och är otroligt vacker. För en billig peng kan du gå eller åka hiss upp på katedralens tak där du har en fantastisk utsikt över hela staden och vid det klart väder kan du skönja Alperna. Men bäst är den närmast sakrala känslan av att gå runt mitt bland vackra och genomarbetade spiror, se bilden ovan.  Ett besök i denna värld rekommenderas.

När vi ändå pratar kultur är berömda La Scala ett måste för den som är teater- eller operaintresserad. Nu hann vi inte med en kväll på denna teatrars moder så det får bli nästa gång, vilket jag ser framemot. Vi prioriterade födelsedagsmiddag för min sambo och fotbollsmatch Milan vs Roma denna gång istället.

Jag måste erkänna att jag inte är speciellt fotbollsintresserad men att gå på en av säsongens prestigematcher i Milano var faktiskt riktigt underhållande. Vi hade inte så bra biljetter, vi satt högt upp på långsidan, men vi hade fin överblick över hela planen och spelet och när väl svindelkänslan lagt sig kunde jag fokusera på spelet. Milans hemarena, San Siro, är den tredje största i Europa och tar 80 000 personer. Ett av Berlusconis skrytbyggen har jag hört och ett stort betongkomplex. Nu är ju inte omgivning och inramningen det viktigaste utan atmosfären och det som händer på plan. Zlatan gjorde två mål dagen till ära, varav en på straff. När hela arenan vrålar IBRAHIMOVIC och är helt i extas måste jag säga att jag hade svårt för att hålla leendet borta. I Italien verkar det som om det främst är hemmasupportrar på plats och bortaklacken bli därför väldigt liten. Jag såg inga oroligheter eller bråk överhuvudtaget, varken innan eller efter matchen, utan det verkar vara en bra resa för föräldrar och fotbollsintresserade barn också. Våra matchbiljetter bokade vi genom AOB Travel som också bokade vårt flyg med SAS.

Hotell bokade vi däremot genom hotels.com. Det finns ett stort utbud av hotell i Milano men till slut föll lotten på Una Hotel Cusani. Det är ett fd Radisson-hotel och känns som ett affärshotell men tjänade oss väl som helgresenärer också. Inredningen är inte helt i min smak men det vägs upp av det fantastiska läget precis bredvid tunnelbana, park, Castello Sforzesco (ett av Milanos riktmärken), Duomo och shopping.

Vad shoppar man i Milano? Just det, modekläder och skor. Och vi kom hem med båda. Bra ställen för shopping är Galleria Vittorio Emanuele II, en praktfull butiksgalleria, för det vackras skull. Corso Vittorio Emanuele II, gågatan som leder bort från gallerian, och Via Dante för utbudets skull. Varuhuset la Rinascente för inspirationens och för ”det där du bara måste ha” skull. Och alla outlets för prisets skull.

Vi var även på Corso Buenos Aires som generellt sett är en bra shoppinggata men många av butikerna kan du även hitta hemma och priserna är faktiskt inte så mycket billigare i Milano.

På Corso Buenos Aires ligger en outlet som hade bra utbud av ett av mina favoritmärken: Valentino. Priserna var däremot inte så mycket billigare än på la Rinascente, men med 30 % rabatt som de hade när vi var där så slog jag till på en Gianfranco Ferré-klänning.

Redan första dagen åkte vi till il Salvagente, en outlet som ligger i utkanten av staden. Här finns enstaka plagg av många designers och priserna är mycket rabatterade. Nu ska man vara medveten om att kvinnor som har mer än svensk 38 i storlek möts av ett begränsat utbud. De flesta plagg är i motsvarande stl 34, 36 eller 38. Nu är det ju lite halvt deprimerande att prova kläder i Italien då jag som normalbyggd svensk kvinna med storlek 38 får vackert be om 40 eller 42 i italienska storlekar, och i de fall inte ens det räckte lade jag ner…

Skor hittar du överallt. Utbudet känns helt annorlunda än hemma framförallt när det gäller vackra festskor och högklackat. Jag slog till på ett par Alfonso Garlando, som har schysstare skor än hemsida.

När det gäller restauranger kan jag tipsa om området di Brera. Det är mysiga kvarter med flera små restauranger och tavernor med hyfsade priser, bra mat och trevlig personal. Speciellt restaurangerna Rosso di Brera och Ristorante Il Cestino.

Milano är ett utmärkt weekendresmål. Kanske inte lika vacker som en del andra europeiska storstäder men varje stad och land har sin charm och något att bjuda på. Och Milano bjuder på shopping, mat, konst och fotboll!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s