Engelsk reselitteratur

Det här är två böcker jag önskar att jag läst innan vår Englandsresa förrförra året.

Den första är en bok som jag precis läst ut och som är en sann historia från Downton Abbey-slottet, Highclere castle. Jag var där på en guidad VIP-tur där nuvarande ägarinnan av slottet, lady Carnarvon, hälsade oss välkomna och frotterade med gästerna. I den goodie-bag vi fick låg den signerade bok som lady Carnarvon skrivit och som handlar om deras släktingar och tidigare ägare av slottet. Nuvarande ägaren och ägarinnan är 8:e earlen och countess av Carnarvon, boken handlar om 5:e earlen och countess, George Herbert Carnarvon och Lady Almina. Fokus ligger på Lady Almina som verkligen levde upp till sin roll som slottsfru och som omvandlade Highclere till ett sjukhus och konvalescenthem under första världskriget. Hennes make har jag läst om tidigare eftersom han var den som tillsammans med Howard Carter upptäckte Tutankhamons grav 1922 men som dog kort därpå. Detta är en ren biografisk bok och är skriven så, alltså inget skönlitterärt och smäktande. Men är du såld på tv-serien som jag och är intresserad av överklasslivet i England runt förrförra sekelskiftet så är den läsvärd.

wpid-imag3129.jpg wpid-imag3130.jpg

 

Nästa bok är den som jag nu påbörjar när jag avslutat Lady Almina-boken. På bokrean förra året köpte jag Jane Austens samlade verk, på originalspråket. Det är två böcker med alla hennes sex berättelser (tre i varje bok), och först ut i Volume 1 är Pride and Prejudice (Stolthet och Fördom). När vi åkte runt i England var vi mycket i Austen-trakter men åkte aldrig till huset hon bodde eller kyrkan hon ligger begravd. Däremot var vi Bath där hon ju bodde ett tag, även om hon aldrig verkade trivas där.

Anledningen till att jag inte besökte mer Jane Austen-ställen i England var att jag inte hade läst något av eller om henne då. Jag trodde nämligen att detta inte var något för mig och hade avfärdat hennes böcker som ”romantiskt dravel”. Men när jag väl tog mig för att läsa Emma och Förnuft och känsla så kunde jag se något mycket mer i hennes berättelser. De är en unik och fantastisk inblick i Austens samtid, i livet som medel- och överklass i England i slutet av 1700-talet och början på 1800-talet. Efter att ha läst ett par biografier om henne kommer jag nu att läsa alla hennes berättelser på originalspråket. Hon har en slagfärdighet och humor som jag uppskattar mycket och framförallt gillar jag få ta del av samtidsskildringen och läsa om livet och relationerna i England societet under denna tid.

 

wpid-imag3132.jpg


2 reaktioner på ”Engelsk reselitteratur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s