Tips om Vings hotell Grand Bahia Principe, Runaway bay, Jamaica

Vi åkte med Ving till Jamaica och bodde på Grand Bahia Principe i Runaway Bay. Här kommer lite tips för dig som planerar åka dit!

Övergripande

Detta är ett stort hotell, med runt 900 rum och ett av de största på ön. Inget för dig som söker ett litet och familjärt hotell men det verkar som om stora resorts och all inclusive är melodin här på Jamaica. Nu var det första gången vi provade på all inclusive och jag kan ändå se en fördel med stora hotell med många valmöjligheter då.

All inclusive har en tendens att dra med sig känslan av att det blir väldigt dyrt så fort du lämnar hotellet. Vi gjorde en del utflykter och direkt börjar det rulla pengar, till taxi, dricks, mat, dryck osv.

Jag tycker att all inclusive funkade bra och var väldigt skönt med två barn. Det jag kunde sakna var glass och snacks (något lättare som smörgåsar, nötter, chips eller annat) som en del i konceptet.  Det fick vi åka till en supermarket ca 5 min med taxi för att köpa.

Du går inte bara ut från hotellet och börjar upptäcka omgivningarna. Utanför hotellet finns en stor, trafikerad väg bara så lämnar du hotellet tar du alltså en taxi eller guidad tur.

Det är ett internationellt hotell där många olika nationaliteter möts, vilket är väldigt trevligt. Många amerikaner och kanadensare. Svenskarna kändes få i jämförelse men det gör ju inget.

Restauranger

I all inclusive-konceptet ingår tre middagar per vecka på någon av á la carte-restaurangerna. Övriga dagar äter du buffé, vilket är samma restaurang där det serveras frukost och lunchbuffé. Det finns en Grill, en italiensk, en fransk och en japansk á la carte-restaurang. Trycket på dessa restauranger är högt och det är därför svårt att få bord, speciellt på italienska och grillen. Det underlättar om du laddar ner hotellets app och bokar själv dina tider så fort du kan efter du anlänt. Du kan bara boka en vecka i taget så när nya tiderna släpps på onsdagsmorgonen behöver du vara ganska snabb för att få de tider du vill. De säger att det är fullbokat men restaurangerna är bara halvfulla, antagligen för att de vill ha så många gäster på buffén istället som möjligt. Vi gillade den japanska, där får du välja om du vill sitta runt ett stekbord och titta på när kocken tillagar huvudrätten. Gör det, det var jättetrevligt.

Buffén är helt ok, det finns en hel del att välja på men efter en vecka har maten ändå en tendens att smaka likadant.  Sätt er ute på verandan, det är så mycket mysigare och trevligare än inne i restaurangen.

wpid-imag2857.jpg wpid-imag2856.jpg

Lunchen föredrog vi att inta vid havet på snacksbaren som har en liten mindre lunchbuffé. Men där är det mysigare och här har du jerk chicken och festival vilket du inte så ofta hittar uppe i stora buffén.

Snack bar/lunchrestaurangen vid vattnet
Snack bar/lunchrestaurangen vid vattnet

 

Muggarna

Överallt går hotellgäster , speciellt de nordamerikanska, runt med stora muggar där de har sin gratisdricka. Säkert jättebekvämt, framförallt om du dricker väldigt mycket. Tyvärr är det många som inte riktigt kan hantera fri sprit så fylla mitt på blanka dagen i poolen är inte helt ovanligt.

Sjöutsikt vs mäklarutsikt

Vi hade betalt extra för att få ett rum med sjöutsikt. När vi kommer fram till hotellet och checkar in får vi ett rum med sjöutsikt, javisst, men ganska begränsad sådan.

Utsikten från första rummet
Utsikten från första rummet

Jag och P blev lite osäkra på om vi skulle säga något, för vi såg ju faktiskt havet. Men det var ju inte riktigt det vi hade förväntat oss. När det sedan uppdagas att flera andra som inte betalt extra för sjöutsikt fått en fantastisk sådan och det dessutom var några andra minus med vårt rum (luktade bland annat pissoar om gardinerna) då beslöt vi oss för att vilja byta rum. Rätt ska ju vara rätt. Till slut fick vi ett nytt rum och den här utsikten ville vi verkligen inte byta bort!

Nya utsikten
Nya utsikten

Var beredd på att stå på dig när du vill exempelvis byta rum eller ha annan hjälp. I vårt fall slutade AC:n fungera till exempel och fick det till slut åtgärdat men först efter otaliga påminnelser.

Stranden

Stranden är riktigt fin, gå ner på förmiddagen så att du får bra platser.  Läs mer om stranden i ett av mina tidigare inlägg här.

Jamica time

Överallt på ön praktiseras ’Jamaica time’, vilket kan vara lite ovant och frustrerande för punktliga svenskar.  Som det står i guideboken (Globetrotter Travel guide Jamaica, 2013, New Holland Publishers):  ”Along with ’No problem’, ’Soon come’ is one of the most overused  – and inaccurate – phrases in the island´s vocabulary. There is nothing you can do about this, so kick back and enjoy it. What´s the hurry? You are in Jamaica, mon!”

Precis! Slappna av och sänk takten till deras. 🙂

Ta med

Kläder. Det är svårt att hitta något som det inte står ’Jamaica, mon’ på.

Sollotion. Det finns förstås men är dyrt.

 


2 reaktioner på ”Tips om Vings hotell Grand Bahia Principe, Runaway bay, Jamaica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s