Inte för den fege

Resemagasinet Vagabond listar de 10 farligaste badplatserna i världen. Tja, varför inte utmana ödet och livet lite? Eller inte…?

Kursivt är egna kommentarer.

1. Giftiga maneter, Queensland Australien.

I vattnet utanför Queensland bor en hel ensemble av dödliga vattendjur, bland annat blåringad bläckfisk, skorpionfisk och de små men extremt dödlig irukandjimaneterna. Störst problem ställer dock kubmaneterna till med. Varje år dör 100 till 200 personer av maneternas dödliga trådar och flera stränder måste stängas igen under högsäsong.
Överlevnadsstrategi: Bada inte när det varnas för maneter och ha alltid på dig en helkroppstäckande baddräkt (stinger-suite) när du simmar, snorklar eller dyker.

Överst på listan ligger norra Australien. När vi var här i december ett år var det badförbud längs hela kusten i Northern Territory (granndelstat till Queensland). Det var runt 40 grader varmt i Darwin och man kunde bara stå och titta ut över havet och sukta efter svalkning. Gällde att välja ett hotell med pool med andra ord. Här lurar nämligen de oerhört giftiga kubmagneterna men också saltvattenkrokodiler och andra…

2. Hungriga hajar, Bolinas beach Kalifornien.

Bolinas Beach är ett paradis för surfare men även en del av den ökända ”röda triangeln”. Här flockas varje år hajar för att käka sjölejon och från stranden kan man få syn på den beryktade vithajen som står för 25 procent av alla dödliga hajattacker mot människor i USA.
Överlevnadsstrategi: Simma inte i skymning, gryning eller på natten. Ha inte på dig smycken som glittrar. Simma inte ensam och gå aldrig i vattnet med ett öppet sår.

Som dykare är jag bara glad över att få se en och en annan haj i vattnet, det förgyller verkligen dykupplevelsen. Men jag hade aldrig hoppat i vithajs – eller tjurhajstäta vatten. Nix pix. Jag refererar tillbaka till Australien. När vi var på Frazer Island utanför Australiens östkust körde vi bil på den stora långa stranden som hette ngt i stil med 75 mile beach så kommenterade jag väl att det inte var en endaste som badade i de fina vågorna. Chauffören skrockade gott och sade att man ju kunde hoppa i om man ville dö typ. Saltvattenkrokodiler, ett tiotal farliga hajsorter, maneter mm gjorde hela kusten badomöjlig. Istället svalkade man sig i söta Eli Creek eller vackra sötvattensjön Lake McKenzie.

3. Blodtörstande pirayor, Amazonfloden

Den gigantiska floden är hem till bland annat elektrisk ål, krokodiler, giftiga iglar, parastifiskar och den omättliga rödbröstade pirayan. Med deras kraftiga käkar och sylvassa tänder kan de attackera stora byten och tillsammans bita stycket i bitar. En enda droppe blod i floden kan få ett helt stim pirayor att omedelbart ta sig till källan för att påbörja sin middag.
Överlevnadsstrategi: Simma aldrig med öppna sår. Bada aldrig under torrperiod då pirayorna är som mest hungriga. Om du trots det måste i vattnet, rör dig försiktigt och plaska inte.

När vi var i Amazonas i Ecuador bodde vi precis vid floden. En del (mest ecuadorianer)gick i för att bada men jag måste erkänna att jag bangade. Hade precis varit ute och fiskat piraya med god fångst (som höll på att tillagas i köket) så det där grumliga vattnet höll jag mig borta ifrån. Nä nä, mig ska det inte gnagas på.

Foto från Vagabonds hemsida
Foto från Vagabonds hemsida

4. Slingrande ormar, Gulfkusten USA

Kustremsan hotas inte bara av oljeläckor utan även av giftiga ormar, farligast av dem alla är vattenmockasinen. Olyckliga simmare kan möta ormen vid klippor eller vid floder, träsk, dammar och sjöar. Ett bett från en vattenmockasin kan leda till döden inom ett par timmar.
Överlevnadsstrategi: Simma inte under grenar som hänger ned mot vattnet, ormar kan hoppa i vattnet om de märker av rörelse.

Vattenormar var ett hett ämne när vi dök vid Stora Barriärrevet i Australien. De giftigaste vattenormarna är så små så små att de knappt kan bita igenom huden berättade guiderna. Tror de sade att det är typ öronsnibben eller lösa huden mellan tumme och pekfinger de kan klara av?! Vet inte, låter lite konstigt så jag vet inte om det är sant. Har annars bara sett stora vattenormar från dykbåten, på tryggt avstånd. Skulle inte vilja stöta på en stor OCH GIFTIG orm som vattenmockasinen ovan.

5. Djävulens pool, Victoriafallen Zambia

Längst upp vid Victoriafallens stup finns en naturlig pool. En låg och hal kant är det enda som hindrar simmarna från att trilla över kanten nerför det 105 meter höga vattenfallet. Minst en person omkommer varje år efter att ha hoppat i Djävulens pool.
Överlevnadsstrategi: Bada inte här och definitivt inte under regnsäsongen när vattennivån är högre och strömmarna kraftigare.

Ja, det här är läskigt. Har badat i den naturliga poolen över ett högt vattenfall i Kakadau National Park, Australien. Häftig upplevelse och vi fick kämpa mot klaustrofobi och annat för att ta oss dit. Men kanten höll jag mig på tryggt avstånd ifrån.

6. Farliga småkryp, Nationalparken Khao Sok Thailand

Hela nationalparken är fylld av farliga fällor. Giftiga tusenfotingar långa som din arm, skorpioner, spindlar och giftiga småkryp. Speciell uppmärksamhet bör ges åt dammar och sjöar där blodiglar kan bita sig fast på din kropp för att suga blod och spruta in sitt gift, vilket hindrar blodet från att koagulera.
Överlevnadsstrategi: Blodiglar hatar tobak. Så om du blir biten häll vatten fyllt med tobak så släpper den taget. Dra inte bort igeln, rester från den kan fastna och såret infekteras.

Kom igen! Blodiglar? Som nummer 6? Kanske inte så trevligt men knappast livshotande….
Släpper taget om de bränns med tändsticka. Gammalt indianknep från Ecuador. Och förebygg med leek socks (långa strumpor som träs över byxorna) och in med tröja innanför linningen om du går i regnskog.

7. Dödliga vattenströmmar, Hanakapiai beach Hawaii

Vad som ser ut att vara en paradisstrand är snarare en dödsfälla. Ökänd för sitt dödliga tidvatten och kraftiga strömmar. Starka vågor kan plötsligt svepa in över stranden och dra med dem som bara står och svalkar benen. Minst 80 personer har dött här markerar en handgjord skylt som sitter på stranden.
Överlevnadsstrategi: Bada inte och gå inte nära vattenkanten.

Ingen kommentar mer än att jag tyvärr sett vuxna män stryka med i lugnare vågor än så. Ha respekt för havet.

8. Människoätande krokodiler, Nilen Egypten

Nedsänkt i Nilens vatten ligger Nilkrokodilen i timmar för att spana in sitt byte. Nilkrokodilen är de enda krokodil som ser människor som ett byte och varje år dör hundratals människor i deras gap. Nilkrokodilen kan bli 100 år gammal, väga 500 kg och bli 5 meter lång.
Överlevnadsstrategi: Undvik att simma, paddla eller gå nära vattnet i en krokodiltäta vatten. Om de attackerar, spring så fort du kan i en rak linje. Efter 9 meter tröttnar krokodilen. Klättra inte upp i ett träd för att komma undan, de kan nämligen klara sig i flera veckor utan mat om måltiden de spetsat in sig på sitter på en gren strax ovanför dem.

Ibland undrar jag vad man utsatte sig för i Australien egentligen och nästan helt obetänksamt. Vi skulle till en sötvattensjö under ett vattenfall och för att ta oss dit var vi tvungna att simma i en flod/å där det då och då kom in saltvattenskrokodiler från havet. Varningskyltar var uppsatta och olyckor hade ägt rum. Unga och odödliga som vi var struntade vi i det och simmade gladeligen på och badade sedan med sötvattenskrokodilerna i vattenfallssjön. Saltvattenskrokodiler stötte vi ju på på andra ställen i Australien och nilkrokodiler i Tanzania. Läskigt när vi åkte extremt nära en i en sightseeingbåt och alla tokiga turister skulle över på samma sida av båten för att få bästa bilden av krokodilen. Båten tippar nästan över och relingen var i vattenhöjd. Tokstollar. Och vaddå springa ifrån en krokodil? De springer snabbare än gemene man…

9. Föroreningar, Shired Island Florida

Florida Shired Island på Florida blev förra året utnämnd till USAs mest förorenade strand. Om du badar här kan du drabbas av irriterad hud, röda ögon, infektioner, hjärnhinneinflammation, hepatit och magproblem.
Överlevnadsstrategi: Om du besöker USA kan du kolla in nrdc.org som informerar om förorenade stränder

Stackars människor som bor här i närheten. Flytta!

 

10. Argsinta flodhästar, Krugerparken Sydafrika

Flodhästen är känd för sina oprovocerade attacker på människor och trots att de är växtätare så dödar flodhästen hundratals människor varje år, därmed är det de farligaste däggdjuret i Afrika.
Överlevnadsstrategi: Undvik flodhästflockar. Om du trillar ur en båt ta dig till stranden så fort du kan och klättra upp i ett träd.

Flodhästar varnades det mycket för när vi var i Tanzania. Inte för inte är de det djur som dödar flest i Afrika varje år (förutom myggan kanske). Vi fick varningen att aldrig aldrig stå emellan en flodhäst och vattnet. De måste ha fri väg dit och står du i vägen kan du bli nermejad. Ingen pardon.

Läs hela Vagabondartikeln här.

 

 

 

 


2 reaktioner på ”Inte för den fege

    1. Hej Lena, kul att du hittat hit! Vilken fin blogg du har! Har aldrig varit i Wales men länge velat åka dit. Då vet jag vart jag ska vända mig för tips den dagen jag bokar resa :). Ha en fin helg du också! //Marina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s