Hjälstaviken – fågelparadis

I min serie om svenska pärlor och för er som är intresserade av djur och natur, framförallt fåglar, kommer här ett inlägg om Hjälstaviken i Mälardalen. Hjälstaviken ligger mellan Bålsta och Enköping och är ett känt ställe bland fågelskådare. Hit kommer tranor någon gång under mars och april vilket lockar många. Men det är inte bara tranor som lockar. Under en bra majdag kan du se 50-70 olika arter här (källa: upplandsstiftelsen.se 2014).

IMG_9571 IMG_9570 IMG_9564 IMG_9560
Vi går mest hit för att vi tycker att det är vackert och är en trevlig utflykt. Vi har varit här förut men sen vi har var här sist har man satsat och gjort jättefint med spänger, utkikstorn och informationstavlor. Storytelling, I like it!

IMG_9540 IMG_9539 IMG_9537

Från och med april fram till 15/8 är det förbjudet att vistas inne på spängerna och utsiktsplatserna på vattnet, antar att det är för att inte störa häckningar och annat. Så passa på nu för att gå på spängerna och kunna korsa vattnet. Men senare under vår och sommar går det bra att gå leden runt sjön och det finns andra utkikstorn och exempelvis Kvarnberget att gå upp på. Jättefin utsikt därifrån. Snart blommar också vitsipporna i skogen som heter Parnassen, det kommer bli jättefint.

IMG_9535  IMG_9562  IMG_9567 DSC01539

Ovan: utsikt från Kvarnberget, Hjälstaviken. Foto taget vid ett annat tillfälle.  

Skönt med en fika i vårsolen

IMG_9557

Länkar
Upplands ornitologiska förening med en bra sida om Hjälstaviken

Upplandsstiftelsen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s